19275294 957192124423592 6620354239421494952 n10 серпня громадські слухання по новому Статуту Львова НЕ відбулися. Їх закрили, не зрушившись із першого питання - регламенту. Львівська міська рада очевидно скаже, що то "проіскі врага", може ще "агресивно налаштована публіка зірвала слухання" (так і сталося)). Я поясню вам точку зору тих, хто був "проти".

На все майже мільйонне місто (а з Брюховичами, Винниками, Рудно, які ЛМР вперто не відпускає, таки буде мільйон) на слухання по міні Конституції громади прийшло менше трьох деcятків людей.

Зареєструвалося щось 26 чи 27.

Був аж один депутат міської ради (Сергій Івах)

Лише двоє учасників робочої групи по напрацюванні редакції Статуту.

Лише одне телебачення - ЗІК. Журналістів з паперових чи інтернет-видань щось теж не помітила.

Ну а що ж ви хотіли, розпал відпусток, 10 серпня. Хоча, на мою думку, цього якраз і хотіли...

Так от, ті хто таки зараз у Львові і прибув на слухання, резонно повважали, що три десятки людей не вправі навіть їх розпочинати... Так не назбиралося більшості навіть по першому питанню - регламенту. Найбільше обурення у людей викликала репліка учасника робочої групи, юриста, викладача університету Франка Бориславської, що за бажанням ЛМР може ухвалити Статут і не проводячи громадські слухання, не питаючи думки громади, що це їх право, а не обов’язок.

Ми не сумніваємося, що на осінь доб’ємося громадських слухань. Але до того часу ще належить добитися внесення притомних зауважень до редакції Статуту.

- Міський голова має обмаль відповідальності, ніякої тобі публікації політичної програми та її виконання, пункти про звітування дуже узагальнені - коли, перед ким, що саме, яка періодичність?

- "Порядок утворення та форми роботи консультативно-дорадчих органів регламентується відповідними положеннями або актами якими вони створюються".

Це ручне управління порядком створення таких органів – немає порядку – не буде і органів;

- Не прописано правові наслідки загальних зборів громади та громадських слухань. Пишуть автори Статуту - пропозиції враховуються ЛМР, мером, виконавчими органами. Будемо мати вас на увазі, ага;

- Щодо присутності мешканців міста на відкритих засіданнях ЛМР та можливості виступів на сесії я взагалі не знайшла нічого. А де ж тоді право участі місцевої громади у сфері місцевого самоврядування?

- Всі ми знаємо як направо та наліво розпродується найцінніша нерухомість у Львові, нашої думки при цьому не питають. Тому наша пропозиція: "Об’єкти комунальної власності вартістю понад 1 млн гривень відчужують лише за умови погодження такого відчудження територіальною громадою на громадських слуханнях";

- Всі ми знаємо, що обраним чиновникам ЛМР нараховуються суттєві премії та доплати і дізнаємося лише після того, коли якесь неручне ЗМІ зробить інформаційний запит щодо цього. Ми пропонуємо ввести норму про обов*язковість публікування всіх доплат, премій топовим чиновникам ЛМР;

- Зі збереженням історико-архітектурної спадщини легше не стає. "Містобудівні, архітектурні, ландшафтні та інші перетворення пам’яток або об’єктів розташованих на території історичного ареалу міста Львова, здійснюються за умови отримання висновку уповноваженого органу охорони культурної спадщини Львівської міської ради". Таке формулюванням є грубим порушенням норм чинного пам’яткоохоронного законодавства , яким передбачений обов’язковий ДОЗВІЛ Міністерства культури України. Повинно бути наступне формулювання: "За отримання відповідного дозволу Міністерства культури України".

- "Стаття 65. Збереження території міста Львова" - таке формулювання - це відверте маніпулювання для безконтрольного нищення Львова. У список Всесвітньої спадщини внесений об’єкт, який охоплює не лише територію, але і архітектуру, ландшафт, публічні простори. Тому єдино вірне формулювання: об’єкта «Львів – ансамбль історичного центру», внесеного до Списку світової спадщини ЮНЕСКО;

- "Буферна зона вказаного об’єкта світової спадщини збігається з межами історичного ареалу міста Львова". Це брехня. Буферна зона не збігається з межами історичного ареалу, а є значно більшою! Це можна перевірити на сайті ЮНЕСКО в номінаційному файлі;

- Щодо Брюхович, Винник, Рудно прописано право: "Обирати Львівського міського голову та Львівську міську раду, брати участь у міському референдумі". Це положення є неконституційним. Жодною нормою чинного законодавства не передбачено права членів ІНШОЇ територіальної громади обрати і свої органи місцевого самоврядування, і органи самоврядування іншої територіальної громади. Цей правовий колапс затвердили на початку 2000-их років і так воно якось тягнеться та підтримується... По-перше, це додаткова земелька. По-друге, це додаткові голоси на виборах. Є ще питання чому цей правовий колапс ніхто не хоче розірвати? ) На скільки мені відомо, на Вінничині теж є схожа ситуація, ми не єдині, але це не аргумент.

Це не всі правки, всі ми надіслали до ЛМР. Тепер працюватимемо над їх внесенням до Статуту. Лупаймо цю скалу!