10374534 325027071016717 2434152430473893152 nОтже, товариство, мабуть усі вже бачили хай-тек новобуд від компанії РІЕЛ на вул. Пекарська 30! І мова навіть не в тім, що він зовсім не вписався в історично сформоване архітектурне середовище, а в тім, що у РІЕЛа зовсім немає гальм!

Так от, крім того, що історико-містобудівне обґрунтування у РІЕЛ на об’єкт будівництва за адресою вул. Пекарська, 30, всупереч вимогам памяткоохоронного законодавства, вирішили у Мінкульті НЕ ПОГОДЖУВАТИ, як і НЕ ПОГОДЖУВАТИ робочий проект, а також НЕ ОТРИМУВАТИ дозволу на проведення археологічних робіт перед початком будівництва, так ще й у них є наглість будувати ще один будинок з блокуванням до уже існуючого одоробла, порушуючи при цьому охоронну зону пам’ятки архітектури місцевого значення за адресою – вул. Туган Барановського, 7, а саме будинку Педагогічного коледжу ЛНУ ім. Івана Франка.

Справа у тім, що компанія РІЕЛ має намір будувати багатоквартирний будинок з приміщеннями комерційного призначення та підземним паркінгом власне вглиб ділянки Пекарської 30-А. Проект історико-містобудівного обґрунтуванням виносили на розгляд та затвердження Консультативної ради з питань охорони та збереження культурної спадщини у Львівській області. Мною, як членом даної ради, було висловлено категоричні заперечення щодо будівництва такого габаритного об’єкта та ще й з порушення тим самим режиму охорони пам’ятки місцевого значення-будинку в якому розміщується вищезазначений коледж! Члени ради підтримали заперечення і відхилили такий проект.

Однак, уже 17 листопада 2017 року, на виконком ЛМР виноситься питання видачі містобудівних умов та обмежень забудови даної ділянки. Я і на виконкомі висловив свої заперечення, додаючи до всього ще й те, що ІМО повинні погоджуватись до видачі містобудівних умов та обмежень, а в самих містобудівних умовах повинно бути посилання на розроблене та погоджене Мінкультом ІМО!

Однак, міський голова, сказав, що МІНКУЛЬТ БЕРЕ ПАЧКИ ГРОШЕЙ ЗА ТАКЕ ПОГОДЖЕННЯ, тому він не бачить жодних застережень у погодженні містобудівних умов та обмежень без ІМО. ВИЙШЛО ЯК ЗАВЖДИ В ЛМР-СВІЙ ДО СВОГО ПО СВОЄ.

І от, отримую порядок денний на засідання Консультативної ради на 12 грудня 2017 року з питанням повторного розгляду ІМО на багатоквартирний будинок з підземним паркінгом по Пекарській 30-А.

До слова, згідно з п. 8 Порядку визначення меж та режимів використання історичних ареалів населених місць, обмеження господарської діяльності на території історичних ареалів населених місць (Постанова КМУ від 13.03.2002 № 318) – опрацюванню проектної документації на будівництво, реконструкцію будівель і споруд у межах історичних ареалів ПОВИННО ПЕРЕДУВАТИ РОЗРОБЛЕННЯ ІСТОРИКО-МІСТОБУДІВНОГО ОБГРУНТУВАННЯ.

п. 14 та 15 визначає, як на мене, основну концепцію планованого НОВОГО БУДІВНИЦТВА - В охоронних зонах здійснюється реставрація та реабілітація пам'яток, забезпечується охоронного традиційного характеру середовища, усунення споруд і насаджень, які порушують традиційний характер середовища, відтворення втрачених цінних об'єктів. НОВЕ БУДІВНИЦТВО можливе тільки у виняткових випадках за проектами, погодженими в порядку, визначеному законодавством.

У зонах регулювання забудови здійснюється реконструкція будівель і споруд. Ступінь реконструкції визначається цінністю наявних об'єктів культурної спадщини, розташуванням зони в історичному ареалі, особливостями об'ємно-просторового устрою історичного населеного місця. В зоні регулювання забудови зберігаються цінні історичні розпланування і забудова, озеленення та упорядження, виразні елементи ландшафту; закріплюється та відтворюється значення пам'яток в архітектурно-просторовій організації історичного ареалу; забезпечуються сприятливі умови для огляду пам'яток та історичного ареалу в цілому.

У зонах регулювання забудови НОВІ БУДІВЛІ регламентуються за розташуванням, прийомами організації, висотою, довжиною фасадів, масштабом, характером членувань, пластичним і кольоровим вирішенням, функціональним використанням.

І наостанок, ДБН 360-92** Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень – пункт 1.8 при плануванні і забудові міських і сільських поселень необхідно враховувати зони охорони пам'яток історії та культури:

а) охоронні зони, до яких входять території пам'яток (земельні ділянки пам'яток у їх історичних та природних межах) з доповненням ділянок прилеглих територій, у межах яких забезпечується фізична схоронність пам'яток та їх найближчого історичного оточення (середовища), а також оптимальні умови зорового сприймання пам'яток (У МЕЖАХ ⚠️350-500 м⚠️). У місцях концентрації пам'яток різних видів, об'єднаних спільністю планування, історичного середовища, ландшафту встановлюються групові (комплексні) охоронні зони;

ЄДИНЕ, ЩО НАСТОРОЖУЄ, ЩО ВСЕ РОБИТЬСЯ ШИТО-КРИТО, ЩО ВИКЛИКАЄ В МЕНЕ СУМНІВИ У ДОТРИМАННІ ПАМЯТКООХОРОННОГО ЗАКОНОДАВСТВА ПРИ БУДІВНИЦТВІ БАГАТОПОВЕРХІВКИ КОМПАНІЄЮ РІЕЛ У ІСТОРИЧНО-СФОРМОВАНОМУ СЕРЕДОВИЩІ НАШОГО МІСТА.

Фото додаю з місця планованого будівництва, так би мовити, для візуалізації того, як усе може бути!!!

P.S. на фото також видно, що з одного боку є навіть одноповерховий будиночок, і плановане будівництво багатоповерхівки порушить усі ДБН, втім-це уже зовсім інша історія…