ArticleImages 44096 BoykoСьогодні, у Навечір’я Різдва Христового, мене покликали до реанімації новонароджених охрестити щойно народжену дитинку – хлопчика. Взявши з собою тільки найнеобхідніше я помчав чимдуж, оскільки дитина, як мене сповістили, перебуває в тяжкому стані.

Біля дверей лікарні мене зустрів батько дитини. Виявляється, що дитина є первістком у подружжі! На його народження подружжя чекало понад 10 років. По його обличчі можна було відчитати велику тривогу. Здоровий фізично чоловік постав переді мною немов мала дитина, який мужньо стримує свої переживання.

Увійшли ми в реанімації новонароджених. Хоча я вже не один раз був тут, особливість цього дня, але сам факт, що сьогодні Святий Вечір, спонукали мене поглянути з особливою вірою на це місце. Переді мною реанімація новонарджениї постала як ота біблійна печера, у якій прийшов на землю Божий Син! Справді, тут по-особливому відчуваєш, що таке дар життя і хто така людина! Тут кується надія і віра! Діти, які перебувають у реанімації новонароджених є великим знаком і доказом не тільки існування Бога, але його дії в житті людини.

Але, не про це зараз. Підійшовши до хлопчика, який перебував під апаратами, я почав уділяти йому Святу Тайну Хрещення. Було видно по дитині, що вона якось по-своєму все це переживала. У певний момент дихання дитини стало дуже інтенсивним, що аж запрацювали сигнальні звуки апаратури, до якої було його підключено. І тут підходить медична сестра і ніжно та лагідно почала гладити новонародженого хлопчика, а опісля притулила свою руку до його щоки. Дитина вмить стала спокійною, а на її обличчі навіть виднілася легка посмішка.

І в цей момент я собі подумав: Як мало людині потрібно до щастя! Всього-на-всього усвідомлення того, що її хтось любить! Мені в один момент здалося, що усі війни, усі біди людини, мабуть, походять з того, що вона не відчуває або не усвідомлює отієї любові. Але саме воно, оте відчуття, здатне змінити світ.

Та виникає питання: Чому не усі люди відчувають, що вони є люблені? Чому не усі розуміють, що є Той, який їх полюбив цілковито? Це є Бог, який у своєму милосерді приходить на світ як оте немовля, якого сьогодні я хрестив у реанімації новонароджених!

Причин, мабуть, є дуже багато. Але є дві основні. Перша полягає в тому, що людина не ставить любов за основну цінність у житті. Кар’єра, гроші, слава – ось кумири сучасності! Проте, чомусь вони так і не приносять щастя людині, але навпаки – неспокій і самотність.

А друга причина такого стану речей, криється у тому, що на землі стає щораз то менше сіячів любові! Зростає кількість бізнесменів, політиків, аналітиків, психологів, тощо, але вони не здатні заспокоїти відвічне прагнення людини бути любленою.

Як же нам сьогодні потрібно людей, які б могли в людях розбуджувати здатність любити! Усі реформи країни починаються зі справжньої любові до людини – її честі і гідності! Саме любов робить людину людяною!

Останніми роками стає дуже популярною серед молоді пісня, у якій знаходимо слова: «Там де є любов і доброта – там є Бог». У цих словах криється величезна істина! Любов здатна вилікувати усі рани і хвороби людського життя!

Сьогодні Святий Вечір. Українські сім’ї засядуть до святкового столу. Наступить майже сакральний момент, коли господар дому промовить з усіма молитву до Христа, який прийшов на земля задля спасіння людства. Але не усі засядуть до столу в однакових умовах. Хтось зустріне народженого Христа у фронтовому бліндажі, хтось в далекій чужині, хтось на чергуванні на роботі, хтось в дорозі.

Та мені так сильно хочеться побажати усім, щоб кожен, незважаючи де він знаходиться сьогодні, зміг відчути і пережити те, що Бог його дуже любить! Незалежно від того, праведний хтось чи грішний! Господь прийшов спасти усіх! Зрештою, про це звіщає відома колядка, якою розпочинаємо Різдво Христове:

«Бог предвічний народився,

Прийшов десь із небес,

Щоб спасти люд свій весь,

І утішився»!

Саме цією колядкою я завершив сьогоднішнє хрещення новонародженого хлопчика і так привітав усіх дітей, які знаходилися у реанімаційному відділенні. Нехай новонароджене Дитя Ісус благословить їх, які сьогодні саме тут, у реанімації, відсвяткували свій перший Святий Вечір! Бережімо їх життя великою любов’ю – до Бога, ближнього і України!

З Різдвом Христовим, Український Народе!

Христос рождається!

Славімо Його!