1 1440755990«Листи щастя» або податкові повідомлення-рішення (на мові фіскалів - ППР) про нарахований податок з нерухомого майна вже почали надходити мешканцям Львова і Львівщини. Згідно із Податковим Кодексом вони надсилаються громадянам у термін до 1 липня п. р. І якщо раніше податківці провадили цю марудну роботу у червні-липні, то тепер акція «надішли лист щастя» розпочинається мало не в січні.

У 2018 році громадяни сплачують податок за 2017-й, за ставками та з використанням пільг, які були встановлені на цей період. Податок нараховується на загальну площу об’єкта житлової та нежитлової нерухомості. Ставки податку встановлюються щорічно рішеннями місцевих рад. Для Львова це Ухвала ЛМР № 2139 від 29.06.2017 р. (https://www8.city-adm.lviv.ua/inTEAM/Uhvaly.nsf/9315c344519dd559c2256bb50042bc5c/f7e774e1ba7115c2c225815a002ed9e9?OpenDocument) або узагальнена презентація від фахівців ЛМР (http://city-adm.lviv.ua/lmr/lmrdownloads/__14_02_2017.pdf)

Для Львівщини рішення міських та селищних рад зібрані тут (http://lv.sfs.gov.ua/rishennya-mistsevih-rad-/podatok-na-mayno/). Щоправда, основна маса цих ухвал датовані 2015 роком. Проте за певного бажання можна знайти осучаснені відповідники.

Розмір мінімальної заробітної плати на 1 січня 2017 року становив 3 200 грн на противагу 1378 грн у 2016. Відповідно сума податку на нерухоме майно за 2017 рік збільшилася суттєво. Наприклад, за надлишкову площу квартири, що знаходиться у м. Львові, її власник сплачував за 2016 рік 6,90 грн. за 1 кв м, а за 2017 рік за кожен метр надлишкової площі необхідно заплатити вже 16,00 гривень (0,5% мінімальної зарплати).

Платники

Під оподаткування підпадають квартири, приватні будинки, дачі. А також гаражі, сараї, літні кухні (на цю нерухомість більшість місцевих рад встановили нульову або пільгову ставку).

Податок на нерухомість сплачується за кожен метр понад 60 кв.м. у випадку з квартирою і понад 120 кв. м. – з приватним будинком. Якщо ви щасливий власник квартири і будинку одночасно, то й пільга зростає до цілих 180 кв м. Якщо квартир чи будинків багато, то пільга надається відносно сумарної площі об’єктів нерухомості. Наприклад, за наявності трьох квартир площею 27, 55 і 49 кв м, податок сплачуватиметься за (27+55+49)- 60 = 71 кв м майна.

Основою для нарахування сум податку служить Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (https://kap.minjust.gov.ua/services?product_id=1). На щастя, у податківців досі немає повної бази даних про всіх домовласників в нашій країні (паперові реєстри ОБТІ до 2002 року, особливо по первинній приватизації 90-х років надто повільно оцифровуються), тому коло платників податків визначене далеко не повністю.

Для платників податку передбачене також самостійне подання відомостей – податківці вносять їх до реєстру, формують ППР, а на наступний рік повідомлення-рішення надсилається автоматично. Якщо вам не прийшло податкове повідомлення про сплату податку з нерухомого майна, ви можете з’явитися до ДФС і повідомити про наявність власних квадратних метрів, що перевищують розмір діючої пільги. А можете і не з’явитися. Це на вибір вашого сумління. Відповідальності за це не передбачено.

Податкова ставка не може перевищувати 1,5% від мінімальної зарплати в 2017 році, тобто максимальна сума податку – це 48 грн за квадратний метр. Для Львова максимальна ставка 1,25% МЗП встановлюється для нежитлової нерухомості в центральній частині міста, де діє охоронна зона історичної забудови, внесеної до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Для житлової нерухомості базова ставка податку - 0,5% мінімальної зарплати або 16 грн за кв м для квартир і 1% МЗП або 32 грн за кв м – для будинків.

Кількість ППР повинна відповідати кількості об’єктів нерухомого майна у вашій власності. Тобто якщо об’єктів три, то і податкових повідомлень- рішень теж має бути три. Виключення: якщо один із цих об’єктів - паркомісце в гаражі чи інший пільговий об’єкт, то нульове ППР на них не формується і не надсилається платнику податків.

Важливо пам’ятати, що при спільному володінні житлом (коли частки оформлені офіційно) пільгова площа надається кожному члену сім’ї зокрема. Тобто, два власники квартири в 130 кв метрів платитимуть податок з 5 кв метрів кожен, оскільки 60 пільгових квадратів належиться кожній особі.

Якщо площа квартири перевищує 300 кв. м (для будинку понад 500 кв. м), то до суми податку щороку доведеться доплачувати ще 25 тис. грн. за кожен такий об’єкт.

Важливо: якщо власник житла здає його в оренду або використовує для підприємницької діяльності, то заплатити податок доведеться не тільки за квадратні метри, що перевищують норму, а за всю площу. Зрозуміло, що такі факти податківцям слід довести документально. Тому якщо ви зареєстровані як ФОП, не маєте іншого офіційного офісу чи торгівельної площі, то приготуйтеся сплатити податок за всю належну вам квартиру чи будинок без застосування пільг у 60, 120 чи 180 кв м.

Крім того, пільги у 60 та 120 кв м застосовуються виключно до нежитлової нерухомості. Якщо ви власник комерційних (нежитлових) площ, то податок сплачується з усієї площі майна без застосування пільг.

Місце сплати податку

Відповідно до вимог податкового законодавства податкове повідомлення - рішення про сплату податку надсилається особі за місцем її реєстрації (відмітка в паспорті). Інформація щодо місця реєстрації – це інформація, внесена до інформаційних баз фіскальної служби на момент, коли громадяни звертались до фіскальних органів з метою отримання ідентифікаційних номерів. Протягом місяця після зміни місця реєстрації громадянин зобов’язаний повідомити про такі зміни контролюючий орган, де він перебуває на обліку. На жаль, більшість людей такої норми не дотримуються, тому зареєстровані як платники податку не там, де фактично проживають, а там, де у 1997-1999 роках вперше одержували номер особової справи платника (ідентифікаційний код). Якщо платник не повідомляє ДФС про зміну місця реєстрації – податкове повідомлення - рішення надсилається на стару податкову адресу, інформація про яку міститься в базах даних контролюючого органу. У таких випадках не дивуйтеся, якщо податкове повідомлення-рішення до вас не потрапить, і ви як платник не будете ознайомлені із сумою проведених нарахувань податку. Якщо у вас відсутня чи пошкоджена поштова скринька, це теж не перешкода у нарахуванні податку. Норми Податкового кодексу не передбачають жодних пом’якшень для несумлінних платників, тому податок, штрафні санкції за несвоєчасну сплату, пеню і все решту доведеться сплатити.

Водночас податок на нерухоме майно сплачується до місцевого бюджету тієї територіальної громади, де безпосередньо розташоване майно. Отже, якщо львів’янин має дачний будинок у с. Паляниця в Івано-Франківській області, то податок йому буде нарахований ДФС міста Львова за правилами і пільгами територіальної громади с. Паляниці. Реквізити бюджету у ППР будуть вказані теж відносно с. Паляниця. Тому при сплаті податку за нерухоме майно, розташоване у різних юрисдикціях та територіальних громадах, треба вважати на правильність заповнення платіжних реквізитів. Адже якщо сплатите податок до іншого бюджету, ніж той, що вказаний у ППР, штрафних санкцій та пені не уникнути.

Правові колізії

З моменту запровадження податок на нерухомість та особливості його нарахування істотно змінювалися. Тому виникало безліч суперечок через процедуру і правильність нарахування податку, причому більшість з них витлумачені на користь людей.

Найчастіше неправильне і неправомірне нарахування податку виникає через некоректні дані, отримані ДФС з реєстру речових прав на нерухоме майно, а подекуди – і неконструктивну позицію податкової служби. Водночас юристи вважають суперечки з податку на нерухомість нескладними і відзначають надзвичайну швидкість їх розгляду – від декількох місяців до півроку.

Поки триває оскарження податкового повідомлення – рішення, воно не підлягає сплаті. Але в разі програшу в суді податкова служба нарахує штрафні санкції за весь період, тобто і за час оскарження теж.

Якщо ви не згідні з розрахунками податкової служби, достатньо просто подати заяву до податкових органів на звірку, додавши копії правовстановлюючих документів на нерухомість (з яких буде видно, яка частка належить платникові податків, метраж в розрізі загальної та житлової площі, час виникнення права власності на нерухоме майно). На підставі заяви ДФС проведе звірку об’єктів нерухомості, розміру загальної та житлової площі, права на користування пільгою з оплати податку, розміру ставки податку, нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними податкових органів, а також даними, які підтверджуються документами, наданими платником податків, ДФС здійснює перерахунок суми податку і надсилає нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє повідомлення при цьому вважається анульованим.

Важливо

Багато хто стикається з ситуацією, коли в наявності є кілька зайвих метрів житлової нерухомості, за які за законом треба платити. Але податкова всі ці роки нічого не надсилає. Виникає питання: що загрожує платнику за несплату податку, адже сплата штрафу прив’язана до моменту отримання повідомлення. А якщо в минулі роки повідомлення не було, то і штрафів бути не може.

Справді, обов’язок із нарахування податку і вручення податкового повідомлення-рішення закон покладає на ДФС. Тому покладати відповідальність на платника за порушення податкової (несвоєчасну відправку податкового повідомлення) несправедливо. Тому окремі податкові повідомлення-рішення, які були надіслані ДФС після 1 липня платники активно оскаржували. Зміни до Податкового кодексу від 2017 року цю можливість прибрали. Відповідно до п.п. 266.10.2 статті 266 ПК України платників звільнено від відповідальності за порушення строків сплати податку у випадках несвоєчасного вручення йому повідомлення-рішення. Їм надано повноцінні 60 календарних днів на оплату з моменту отримання ППР.

Друге нововведення згідно з п.п. 266.10.2 статті 266 ПК України, за прямим приписом закону зобов’язує ДФС стягувати податок за минулі періоди в розрізі 3-х років (строк позовної давності). Тобто в цьому і кожному наступному році, якщо ви раніше не отримували податкових повідомлень, то можете отримати їх відразу три по кожному з об’єктів нерухомого майна. Звичайно, без штрафних санкцій. У поточному році податківці можуть спробувати надіслати ППР з вимогою сплатити податок за весь час його дії (з 1 січня 2013 року). Насправді ж податок може бути донарахований не більше, ніж за останні три податкові періоди: в нашому випадку 2015, 2016 та 2017 роки. Тому уважно вивчайте повідомлення - рішення на предмет їхньої відповідності законодавству.

Наразі ДФС активно транслюється версія, що у разі несплати податку до частини вашого майна може бути застосована податкова застава (тобто фіскальна служба може продати частину вашого майна, щоб погасити борг з податків). І якщо ви злісний неплатник, то ваше майно можуть продати за рішенням суду. Якщо сума боргу перевищить 800 тисяч гривень, то в цьому випадку вам може «світити» кримінальна відповідальність. Так, такі норми в Податковому кодексі справді є. Але. Податкова вимога надсилається платнику податків лише у випадку, якщо загальна сума податкового боргу за всіма податками й платежами є більшою, ніж 1080 грн. Якщо ваш борг перед бюджетом менший, то й активні заходи примусового стягнення щодо платника не застосовуються. Водночас штрафні санкції та пеня нараховуються навіть на мінімальні суми боргу.