1 36878503 10213753114283224 5376997346024357888 nIKEA готується відкрити свій перший магазин у Києві у форматі City Shop – це коли магазин буде невеликого розміру та розташують його у центральній частині великого міста.

Перший раз IKEA спробувала зайти на український ринок в 2005 році. Розповідають, що тодішній Президент Віктор Ющенко ледь не особисто вказав на земельну ділянку, де могли бути побудовані склади для меблевої компанії. Компанія шукала 40-50 гектарів під Борисполем. Чиновники тоді розповідали, що прийшлось би вирубати ліс. Тому не домовились. А в компанії здивувались, що в Україні земельні ділянки коштують чомусь в три рази дорожче, аніж в Лондоні.

В 2007 році була друга спроба. IKEA підбирала місця ще в чотирьох містах – Дніпрі, Одесі, Харкові та Донецьку. І одну земельну ділянку компанії все-таки вдалося придбати – 64 гектарів в Біляївському районі Одеської області.

Але і тоді нічого не відбулося. Неофіційно розповідали, що від шведів почали вимагати відкати. І в офіційному офісі жорстко заявили про нетерпиме ставлення до корупції.

Шведи чекали позитивних сигналів: економічного росту, підвищення купівельної спроможності населення, дерегуляції ринку, зняття валютних обмежень, вищого рівня захищеності прав інтелектуальної власності (у нас є багато компаній, які працюють під логотипом IKEA, але не мають до неї жодного відношення) тощо.

В наступні роки саме тема IKEА стала своєрідним тестом для українських політиків на європейськість.

Те, що транснаціональна корпорація все-таки відкриває перший магазин – найкраща ознака змін в Україні. І вже розпочато пошук персоналу.

Що кажуть експерти з приводу входження на ринок цього гіганта?

Наш ринок чекають серйозні потрясіння. І саме IKEA стане стимулом для українського бізнесу. Вона принесе європейську культуру і стандарти в відносини роботодавця і працівника. Що таке відповідальність, прозорість, відсутність хабарів, відчують всі - постачальники, девелопери, конкуренти, інші роботодавці країни. І державні органи.

Отже, факти про IKEA, які я знайшла в відкритих джерелах:

1. IKEA - це не тільки меблі. Асортимент ІКЕА закриває практично всі потреби в домашньому інтер’єрі в цілому. А останнім часом доступна навіть послуга за індивідуальним дизайном;

2. Конкурувати з ІКЕА неможливо. Ніхто поки що не здатний забезпечити одночасно прогресивний дизайн, високу якість і прийнятну ціну. Не кажучи про інші сервіси. В одному «центрі демократичного дизайну» в ІКЕА зайнято 1500 осіб. Щорічно вони розробляють до 2000 нових товарів і 10 колекцій limited edition з запрошеними дизайнерами;

3. На щастя для тих, хто хоче жити по-старому, Україна - країна малих міст. Туди IKEA в найближчі роки не дійде. А наше населення не мобільне і має традиційні смаки. Ну і з преміум-сегментом конкуренції не буде;

4. Але IKEA активно поширює свою експансію в он-лайн. Хоча люди і люблять посидіти на дивані, перш аніж його купити. Тому в Києві і буде інший концепт магазину - міні IKEA і сервісний центр прямо в центрі міста. Такий вже є в Копенгагені;

5. Ефект IKEA як роботодавця змусить інші компанії вибудовувати нормальну систему стосунків всередині своїх виробництв, підвищувати сервіс і так далі.

Не забувайте що ще один шведський гігант H&M зацікавився нашим ринком. І вже я бачила повідомлення, що на кінець серпня планується відкриття першого магазину в Києві.

До речі, у нас в країні присутні лише 30 відстотків світових брендів. І тут ми на 34-му місці серед 61 країни світу. Якщо будемо в першій десятці, то це означатиме безперечну і тотальну перемогу країни і людей, які вирішили назавжди попрощатися з бідністю і корупцією.