nauka kollageЯк би нинішня влада Львова не намагалася загнати його в рамки туристично-розважального гето, місто завжди було передусім визначним науковим центром. Не один винахід, зроблений у стінах львівських університетів та інститутів, чи новації випускників львівських навчальних закладів служили, служать і ще довго служитимуть людству.

У циклі «Наша гордість» Форпост пропонує свій варіант ТОП-12 найвидатніших львівських науковців – тих, що народилися в нашому місті, вчилися тут чи працювали. Як завжди, наголошуємо, що це виключно наша суб’єктивна думка, а нашиим завданням є не проведення «чемпіонатів», а виключно спроба нагадати про велич і славу нашого міста та людей, котрі їх творили.

Володимир ДІДУШИЦЬКИЙ

nauka1 didushyckiyСпольщений граф українського походження Володимир Ксаверій Тадеуш Дідушицький народився 22 червня 1825 року на Вінничині. Видатний природознавець, зоолог, археолог, етнограф, член-кореспондент Краківської академії наук. Був членом багатьох наукових товариств світу.

У 1857 році переніс свої колекції до Львова, Згодом розмістив їх у кам'яниці на вул. Театральній, де організував музей. Свою колекцію він відкрив для відвідувачів у 1873-му році, а в 1880-му — подарував свій музей разом із палацом, де він розташувався, місту Львову. При цьому залишився ординатором — людиною, яка музей утримує, платить зарплату працівникам і забезпечує видавничу діяльність.Його приватні збірки нині становлять основу колекцій Державного природознавчого музею НАН України і Музею етнографії та художнього промислу у Львові.

Помер 18 вересня 1899 року у селі Поториця на Сокальщині.

Ян ЗЕГ

nauka2 zegВидатний фармацевт, винахідник промислової нафтопереробки у світі Народився 2 вересня 1817 року в Ланцуті. Навчався Ян Зег у Дрогобицькій та Самбірській гімназіях, згодлом вивчав фармацію у Відні, звідки повернувся на Львівщину.

30 березня 1853 року у Львові, в аптеці «Під золотою зіркою» на сучасній вул. Коперника, 1, у бляшаній лампі, виготовленій львівським бляхарем Адамом Братковським, вперше публічно «засвітився» одержаний нафтопродукт, який, як Ян Зег, так і інші називали просто нафтою, що застосовувалася для освітлення.

Після свого винаходу магістр фармації Зег повністю зосередився на подальшій праці в царині нафтопереробки. Він відкрив першу у Галичині у Львові цісарсько-королівської привілейовану фабрику, де дистилював та очищав нафту.

Помер 25 січня 1897 року в Бориславі.

Ігнацій ЛУКАСЕВИЧ

nauka3 lukashevych ignaciyІгнатія Лукасевича вважають спів винахідником газової лампи разом з Яном Зегом. Народився 8 березня 1822 року у польсько-вірменській родині в Задушниках. Видатний хімік-технолог, бізнесмен і, насамперед, батько нафтової промисловості.

Зробив першу у світі нафтову копальню «Франек» глибиною 50 метрів і перший нафтопереробний завод на теренах Польщі (1856 рік) і другий на теренах Австро-Угорщини після фабрики Зега у Львові (1854). Боровся з бідністю та алкоголізмом у регіоні.

Михайло ГРУШЕВСЬКИЙ

nauka4 grushevskiyДелікатно промовчимо про політичні таланти Михайла Сергійовича, зосередившись виключно на його наукових заслугах.

Народився у вересні 1866 року в Холмі. Видатний історик, відомий насамперед, як автор багатотомної Історії України-Русі. Для того, аби підтвердити його значущість у світі науки наведемо лише короткий список його членства у різноманітних наукових організаціях. Член Історичного товариства ім. Нестора-Літописця, дійсний член Чеської АН (1914), почесний член Київського товариства старожитностей і мистецтв (1917), член-кореспондент ВУАН (1923) та АН СРСР (1929), багаторічний голова Наукового Товариства ім. Шевченка у Львові(1897–1913), завідувач кафедри історії Львівського університету(1894–1914), автор понад 2000 наукових праць.

Наприкінці 1934 року помер на лікуванні у Кисловодську в Росії. Наймовірніше, його смерть було організовано сталінським режимом.

Рудольф ВАЙГЛЬ

nauka5 veiglНародився 2 вересня 1883 року у Моравії. У п'ятирічному віці він втрачає батька. Ним опікувався вітчим, який був учителем гімназії в Стрию. Ту гімназію закінчив і Рудольф. Пізніше навчався у Львівському університеті на біологічному факультеті, відтак захистив докторську дисертацію й став викладати. Найвидатнішим досягненням Вайгля є винайдення вакцини проти епідемічного висипного тифу.

Під час Другої світової війни працював в окупованому нацистами Львові, що спричинило звинувачення у колабораціонізмі та позбавило його шансу отримати Нобелівську премію. Після приходу радянської влади вчений зазнав переслідувань та виїхав до Польщі, де викладав у Краківському та Познанському університетах.

Помер 11 серпня 1957 року у Закопаному в Польщі.

Стефан БАНАХ

nauka6 banahВидатний математик народився 30 березня 1892 року в Кракові. Був професором Львівського університету та Львівської політехніки. Керував Інститутом математики АН УРСР (Львівська філія) і був депутатом Львівської міської ради.

Один з творців сучасного функціонального аналызу, співзасновник Львівської математичної школи.Вивчений ним лінійний простір, який отримав назву«простору Банаха», має велике значення для сучасної математики.

Помер 31 серпня 1945 року у Львові від раку легень, похований на Личакові.

Ян ЛУКАШЕВИЧ

nauka7 lukashevych yanВидатний логік і філософ народився 21 грудня 1878 року у Львові. Випускник Львівського університету.

Основні сучасні роботи по логіці Аристотеля спираються на традицію, започатковану в 1951 році створенням Лукашевичем революційної парадигми. Лукашевич досі вважається одним з найбільш важливих істориків логіки.

Після війни він емігрував до Ірландії і працював в Університетському коледжі Дубліна аж до своєї смерті 13 лютого 1956 року.

У 2008 році Польська спілка обробки інформації створила премію Яна Лукашевича, щоб представити її найбільш інноваційним польським ІТ-компаніям.

Станіслав УЛЯМ

nauka8 ulyamНародився 13 квітня 1909 року у Львові в родині юриста. Однак з юних літ захопився математикою. Вже у 1932 році захистив магістерську, а роком пізніше — докторську працю у Львівській Політехніці.

У 1935 році в Варшаві прийняв його запрошення до Принстонського університету. У США Улям відвідував лекції Альберта Ейнштейна. Згодом у США працює над атомною бомбою в Манхеттенському проекті. Потім – над проектом американської водневої бомби. Внесок Уляма у проект був настільки значним, що Едвард Теллер вимушений був взяти його співавтором патенту на термоядерну бомбу.

Помер 13 травня 1984 року у Санта-Фе.

Казімеж ТВАРДОВСЬКИЙ

nauka9 tvardovskiyКазімеж Єжи Адольф Твардовський народився 20 жовтня у Відні. Видатний філософ, засновник  Львівсько-варшавської філософської школи - найбільш значимої школи в історії польської філософії.

Помер 11 лютого 1938 року у Львові, похований на Личакові.

Юзеф РОТБЛАТ

nauka11 rotblatНародився 4 листопада 1908 року у Варшаві, навчався там у Вільному університеті, часто буваючи у Львові. Згодом емігрував до Великої Британії, де у Ліверпульському університеті почав працювати над створенням атомної бомби. Пізніше брав участь у Манхеттенському проекті. В 1944 році єдиний з науковців вийшов з проекту з етичних міркувань та повернувся до Великої Британії. До 1949 був директором Центру ядерної фізики в Ліверпулі. Від 1950 до 1976 року був професором Лондонського університету та займався застосуванням радіоактивності для лікування раку. Створив миротворчий Пагуошський рух учених, за щор в 1995 році був нагороджений Нобелівською премією миру.

Помер 31 серпня 2005 року в Лондоні.

Людвіг фон МІЗЕС

nauka10 fon mizesНародився 29 вересня 1881 року у Львові, в будинку №13 по нинішній вулиці Гнатюка. Видатний австрійський економіст, основоположник неолібералізму. Навчався у Віденському університеті, де у 27-річному віці здобув докторський науковий ступінь.

З 1940 року Людвіґ фон Мізес живе у США, де продовжує займатися науковою та викладацькою діяльністю. Помер у Нью-Йорку 10 жовтня 1973 року.

Рафал ЛЕМКІН  

nauka12 lemkinВидатний науковець-правник народився 24 червня 1900 року на Гродненщині у Білорусі. Здобувати освіту вирішив у Львівському університеті, спершу на філології, потім захопився правом.

1939 року Лемкін приєднався до Польської Армії. У вересні 1939 року брав участь в обороні Варшави, під час якої зазнав кульового поранення у стегно. Згодом змушений був тікати від нацистів до Швеції.У 1941 він отримав дозвіл на в'їзд до США, де викладав право в університеті.

Досліджував трагічні сторінки історії вірменів і євреїв, уперше запровадив термін геноцид як правове поняття, офіційну розробку якого здійснив. Був першим, хто визначив злочиникомуністичного режиму проти українців як геноцид та проаналізував геноцид в Україні в контексті міжнародного права. Зробив це в 1953 в своєму зверненні «Радянський геноцид в Україні» до тритисячної аудиторії, що зібралася в Мангеттен Центрі в Нью-Йорку вшанувати 20-у річницю Голодомору. Помер 28 серпня 1959 року в Нью-Йорку.