efNg14U5j1KO4M404SXwegpf9cuJlHfUCime4LLoКоли люди стикаються з необхідністю придбання нового житла, багато хто передусім звертає свою увагу на вторинний ринок. Така нерухомість вважається більш зрозумілою і надійною. Ще не так давно мрією покупців була добротна «сталінка». Вона була символом успішності, високого соціального статусу і достатку господаря. Однак сьогодні на ринку з'явилося багато нової, якісної, зручної і комфортної нерухомості, яка не тільки не поступається будинкам сталінської епохи, а й за багатьма показниками перевершує їх, пише КН РІЕЛ.

При цьому квартира в новому будинку нерідко обходиться дешевше вторинної нерухомості. Тому тепер багатьом покупцям доводиться вирішувати, що краще - новобудова або «вторинка».

Особливості первинного та вторинного житла

Характерною особливістю «вторинки» є передбачуваність. Більшість людей прекрасно знають, що представляють собою всі типові споруди радянського періоду і які види планувань в них бувають. Тому навіть побіжного погляду на житлоплощу буває досить, щоб зрозуміти, яка вона. Всі достоїнства і недоліки вторинного житла можна оцінити при огляді. У нього можна вселитися відразу після покупки.

У квартиру в новобудові теж можна в'їхати одразу після її покупки. Але тільки в тому випадку, якщо будинок вже зданий в експлуатацію. Якщо житловий комплекс ще будується, інвестори можуть уявляти своє нове житло, тільки спираючись на дані проектно-кошторисної документації. Як в реальності буде виглядати їх квартира і які в ній будуть дефекти, вони не знають.

Ризики при покупці первинної та вторинної нерухомості
При покупці квадратних метрів в новобудові інвестор ризикує втратити свої гроші через несумлінність або некомпетентныстьі забудовника. Нерідко терміни будівництва катастрофічно затягуються. Іноді будівництво навіть надовго заморожується. Якщо люди вклали в нове житло останні заощадження, вони можуть залишитися і без грошей, і без будинку.

Ризик затримки будівництва високий незалежно від того, на який його стадії був укладений договір інвестування. Будівництво може бути не розпочато або призупинено на етапі виконання оздоблювальних робіт. Іноді люди не можуть вселитися в готовий будинок, тому що він не введений в експлуатацію або не підключений до комунікацій. Щоб не стати заручником подібної ситуації, потрібно ретельно перевірити репутацію забудовника на етапі вибору новобудови.

Ті, хто боїться купувати квартиру в новобудові, вторинне житло вважають більш безпечним варіантом. Однак саме на вторинному ринку частіше відбуваються афери з нерухомістю. Існує безліч шахрайських схем, що дозволяють недобросовісним громадянам позбавляти покупців грошей. Основні афери на вторинному ринку і способи їх попередження описані в статті «Як не стати жертвою афери при покупці квартири».

Основні плюси і мінуси первинної нерухомості
Квартири в новобудовах лякають потенційних покупців можливими дефектами, низькою якістю матеріалів, віддаленістю від зупинок громадського транспорту та відсутністю оздоблювальних робіт. Однак такі побоювання часто бувають безпідставними. Сучасні житлові комплекси будують з використанням новітніх технологій, матеріалів і систем, що мають високу енергоефективність і відмінні теплоізоляційні характеристики. Вони дозволяють створити вдома комфортну обстановку і заощадити на комунальних послугах.

Деякі квартири здають в експлуатацію без внутрішнього оздоблення і міжкімнатних перегородок. Це дає можливість новоселам самостійно робити планування і втілювати будь-який дизайн інтер'єру. Люди, які не хочуть витрачати час і гроші на ремонт в новобудові, можуть вибрати квартиру з оздоблювальними роботами. Від якості оздоблювальних робіт і використовуваних матеріалів залежать клас нерухомості і її вартість.

Багато житлових об'єктів, що були зведені нещодавно, знаходяться біля зупинок громадського транспорту і поруч з об'єктами інфраструктури: школами, дитячими садами, лікарнями та магазинами. Біля них є місткі паркінги, дитячі та спортивні майданчики. Сучасні будівельні компанії упорядковують та облаштовують прибудинкову територію.

Важливою перевагою первинного житла є можливість його придбання за значно нижчою ціною. Якщо укласти договір з девелопером на стадії котловану, можна купити нове комфортне житло на 30-35% дешевше. Недоліком цього варіанту є неможливість швидкого заселення.

Основні плюси і мінуси вторинної нерухомості
Більшість будівель пізнього радянського періоду було побудовано по панельній технології з використанням залізобетонних конструкцій. Такі споруди мають погану шумо- і теплоізоляцію, зате цілком прийнятне планування. Будинки більш раннього періоду, побудовані в 60-70-х роках минулого століття, відрізняються найбільш незручним плануванням і маленькою площею. Вони також зводилися переважно за панельними технологіями із залізобетонних конструкцій. Хоча деякі «хрущовки», що побудовані з цегли, мають не дуже добру шумоізоляцію, оскільки внутрішні перекриття і стіни зазвичай створювалися з бетонних панелей.

У «сталінок», зведених в 30-50-х роках 20 століття, відмінна репутація. У них великі кімнати, високі стелі і чудова звуко- і теплоізоляція. Їх основним недоліком є ​​тільки відсутність повноцінного балкона. Однак житло, що будувалось 60-80 років тому, вимагає значних капіталовкладень. У «сталінках» треба міняти не тільки вікна, двері і внутрішнє оздоблення, але і всі комунікації. Ремонтувати старішу вторинну нерухомість ще важче. У таких будинках нерідко зруйновані навіть стіни.

Хоча багато хто вважає основною перевагою «вторинки» доступність, це твердження справедливе лише стосовно панельних будинків з малогабаритними квартирами, розташованих у віддалених районах міста. Вартість житла у «сталінках», які знаходяться в центральних районах, дуже висока. Але навіть при доступності багатьох квартир в старих будинках, варіант покупки «первинки» на стадії котловану все одно привабливіший з точки зору ціни. Особливо якщо порівнювати житло з аналогічними характеристиками.

Біля старих будинків не буває великих парковок. Нерідко біля них немає навіть дитячого майданчика. У багатьох будинках відсутній ліфт, а в деяких квартирах - балкон. Зате на вторинному ринку можна знайти квартиру з хорошими сусідами. Визначити, якими будуть сусіди в новобудові, інвестори не можуть. Що краще купити, «вторинку» або новобудову, залежить також від особистих переваг кожного покупця.

Останні тенденції на ринку нерухомості
Останнім часом в Києві і Львові спостерігається стабільне зростання кількості людей, які віддають перевагу первинному житлу. На сьогоднішній момент число людей, які вкладають гроші в новобудови, на 15-20% перевищує кількість покупців на «вторинці». Тобто, з 10 потенційних інвесторів більше половини вибирають новобудови. І це в умовах збереження тенденції до зростання цін на нову нерухомість.

Первинний ринок більш привабливий для людей, оскільки він дозволяє укласти договір на покупку квартири з ремонтом від забудовника з початковим внеском 5-7 тис. доларів. З такою сумою на вторинному ринку робити нічого. Настільки доступної іпотеки для покупки «вторинки» банки поки не пропонують. Забудовники ж надають розстрочку, що дозволяє інвесторові платити щомісяця.

Ще одним чинником, який змушує покупців переорієнтуватися на ринок нового житла, є неготовність власників «вторинки» знижувати ціну. Вони чекають, коли «бульбашка» на первинному ринку лопне. Однак поки немає ніяких передумов до такого розвитку подій через активне зростання ринку нової нерухомості. Будівельні компанії будують все більше житлових комплексів, багато з яких знаходяться вже на стадії повної готовності. Тому переломити ситуацію найближчим часом не вдасться. Чи варто купувати квартиру в новобудові, чи краще почекати зниження цін на «вторинку» - кожен вирішує сам.