tv6Останнім часом тема хакерських атак стала топовою у всіх медіа світу, в тім числі й українських і не набагато поступається висвітленню україно-російської війни, ситуації в Сирії чи приходу до влади Трампа. На батьківщині останнього до сих пір не вщухають дискусії, наскільки російські хакери нашкодили вільному волевиявленню американських громадян під час останніх виборів. На іншій півкулі Президент Порошенко з висоти Печерських пагорбів гнівно обіцяє Росії гідну кібервідповідь, на атаки її злих комп’ютерних геніїв на українські державні установи.

Кібервійни давно почала допікати сильним світу цього. А поза тим від хакерських атак страждають не лише президенти та держави. Останнім часом ця напасть в масштабах, які зараз важко оцінити, найшла і на львівський бізнес.

Полюють «комп'ютерні терористи» на бухгалтерську програму 1С. Несанкціоновано проникають у неї, блокують, а відтак вимагають за відновлення інформації чималу суму, - близько 5 тисяч доларів.

tv5
Одна з основних хакерських «мішеней», - програма 1С: Бухгалтерія
Один із постраждалих львівських підприємців Руслан Семашов розповів Форпосту про атаку на свою електронну бухгалтерію.

«14 січня, - розповідає Руслан, - один з наших працівників спробував зайти у програму, але вона надіслала дивне повідомлення. Побачивши це, я звернувся до системного адміністратора фірми, яка встановлювала всі програми на сервері. Там відповіли, що всі наші бази з даними зашифровані. Ми терміново почали рятувати копії цих баз. Робота підприємства зупинилась на три дні. Суттєвих збитків хакерська атака нанести не встигла. Але на відновлення даних витратили близько 9 тисяч гривень. Пощастило, що майже все оперативно вдалося відновити. В іншому разі, як кажуть фахівці, на це пішло б більше як півроку».

За словами Семашова, хакери на зв'язок виходили лише раз.

«Крім повідомлення на комп'ютері, вони більше про себе не нагадували, залишили тільки електронну пошту. Цікаво, що не назвавши конкретної суми, попередили, що кожні два дні оплата за розблокування зростатиме. І якщо ми хочемо дізнатися деталі, то повинні написати їм на «мило».

Юристи кажуть, що в таких випадках звертатися до правоохоронців у цій ситуації слід у першу чергу. Кримінальний Кодекс України містить цілий розділ присвячений злочинам у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж і мереж електрозв'язку.

tv3
Ось так виглядає заблокована сторінка програми
«Говорячи юридичними нормами, йдеться про несанкціоноване втручання, що призвело до витоку, втрати, підробки, блокування інформації, спотворення процесу обробки інформації або до порушення встановленого порядку її маршрутизації. Це стаття 361 КК України, якою передбачено відповідальність за такі дії до шести років позбавлення волі», - каже юрист Наталія Цоцка.

Правник додає, що у ситуаціі підприємцяСемашова може йтися ще й про відповідальність за ст. 189 КК України (вимагання), яка в свою чергу встановлює покарання до 12 років позбавлення волі

Однак до поліції бізнесмен не звертався. Каже, що найголовніше було відновити інформацію, а вже потім розбиратися. «Можливо днями все ж повідомимо про цю ситуацію правоохоронців. Але я сумніваюсь, що вони нам чимось допоможуть», - додає Руслан Семашов.

На жаль, тут він багато в чому має рацію. Зазвичай, встановити особу хакера надзвичайно важко. Це рідко коли вдається навіть солідним структурам розвинутих держав. Два роки тому, до прикладу, у Білорусії, чиї підприємці аналогічно масово страждали від атак на 1С: Бухгалтерія, влада спробувала оголосити війну хакерам. Жорстко і без компромісів, у стилі управління «бацьки». Все завершилося великим пшиком. Єдине, що міг констатувати білоруський Слідчий комітет, - 90% атак здійснено з території Росії чи України.

Масштаби атак конкретно у Львові визначити неможливо. Хтось веде переговори з «терористами», хоча не має гарантії, що заблоковану програму відновлять навіть після виплати «викупу». Хтось боїться, що після звернення до правоохоронних органів його 1С в разі її відновлення буде «просканована» вже ними, а там можуть бути деякі дані, не призначені для стороннього ока, тим більше правоохоронного. Хтось просто не вірить у потенціал нашої кіберполіції. Як би там не було, але є підозри на чималі масштаби проблеми. За словами того ж Семашова, лише за останній місяць з хакерською проблемою зіштовхнулися троє знайомих йому підприємців. А скільки незнайомих?

tv4
За розблокування програми хакери вимагають до 5 тисяч доларів
При тім суму викупу кібертерористи визначають чималу. За словами, системних адміністраторів, просять хакери від 1 до 5 біткоїнів. Це цифрова валюта, яка дозволяє здійснювати розрахунки в інтернеті по всьому світу, комісія за транзакції або дуже низька, або відсутня. Актуальний курс 1 біткоїна, — 1000 доларів.

Війна хакерів з підприємцями почалася не зі Львова. Однак, схоже, нині вона набирає обертів саме тут. І, правду кажучи, ніхто не може дати рецепту для її припинення. Що там казати, коли на хакерських форумах, якими «прогулявся» наш кореспондент, відкрито розміщують інструкції, як заблокувати ту чи іншу програму, в тім числі й 1С: Бухгалтерія. Причому, кажуть, що зробити це може ледь не хакер-початківець, а 100-відсоткового захисту програми просто не існує.