Ratusha LvivУпродовж багатьох століть ратуша вважається своєрідною візитівкою будь-якого міста на рівні з кафедральним собором. На жаль, переважна більшість українських ратуш не збереглося. Однак ті, яким, хоч і не в первісному вигляді, але вдалося «дожити» до наших днів, тішать око своєю архітектурою і є залишаються мовчазними свідками історії своїх міст.

Портал «Край» пропонує свй варіант найкрасивіших ратуш міст і містечок Львівщини.

Львів

Наріжний камінь одного із символів Львова – ратуші на ринковій площі було врочисто закладено 21 жовтня 1827 року. Будівництво тривало до 1835 року і велося за проектом Франца Трешера і Йозефа Маркля, затвердженим у самому Відні. Вартість будівництва склала 800 тисяч золотих ринських.

Цікаво, що ратушу, як архітектурний об’єкт сприйняли у Львові дуже неоднозначно.
2 листопада 1848 року під час революційних подій у Львові центр міста був обстріляний австрійською артилерією й ратуша була сильно ушкоджена пожежею. Провалився купол вежі, внаслідок чого було знищено годинник, дзвони і дві з половиною сотні барельєфів. Через три роки ратушу було відремонтовано, щоправда вона вже набула дещо інших обрисів.

У 1928 –1929 роках архітектори Вітольд Равський та Рудольф Мартуля реконструювали інтер’єри у стилі конструктивізму. Перекриття головної зали було замінене на нове залізобетонне.

Під час Листопадового чину над львівською ратушею вперше замайорів синьо-жовтий прапор.

Самбір

Ratusha SambirУ 1638 –1668 роках у Самборі збудували двоповерхову муровану ратушу із 40-метровою вежею. У 1844 році відбулася її реконструкція, а фактично побудова нової ратуші. Проте досі від старої будівлі залишився ренесансний портал, наявність якого дозволяє вважати самбірську ратушу найстаршою зі збережених в Україні.

У 1885 році на вежі ратуші встановлено годинник, куплений у Празі за значну на ті часи суму – 1200 злотих.

Без достеменного підтверженя, але існує версія, що саме з балкону самбірської ратуші Лжедмитрій I закликав шляхт до походу на Москву.

Добромиль

Ratusha DobromylДобромильська ратуша збудована у стилі класицизму з елементами ренесансу. Як не дивно, але точна дата зведення ратуші не відома. Різні джерела, говорять то про XVI століття, то про XVI.

Добромильська ратуша тквадратна у плані, її прикрашає великий годинник.

Фасад вежі прикрашає родовий герб Гербуртів – проткнуте мечами яблуко та герб міста.

Рудки

Ratusha RudkyДвоповерхову Рутшу у Рудках збудовано в кінці XIX — на початку XX ст. Споруда не відзначається багатством елементів декору, тому має дещо строгий вигляд.

На першому поверсі ратуші сьогодні розташовані установи та крамниці, на другому – міська рада.

Городок

Ratusha GorodokГородоцька ратуша збудована 1832 року в класичному стилі.
Своєрідного шарму будівлі надають чотири балкончики, розташовані на рівні четвертого поверху. Вище – куранти з чотирма циферблатами, встановлені у 2004 році.

У ратуші засідає міська рада та розташовано Городоцький історико-краєзнавчий музей.

Белз

Ratusha BelzБелзька ратуша на відміну від своїх «сестер» з інших міст не розташована на ринкомій площі. Вона перебудована з відновленої вежі-дзвіниці та частини колишнього монастиря домініканців і розташувалася на одній з вулиць центру міста.

Вежа збудована в бароковому стилі та увінчана ажурним ліхтарем. У 1920 році на вежі встановлено годинник.

Нині в ратуші працює міська рада.

Судова Вишня

Ratusha Sudova VyshniarЕклектична судововишнянська ратуша розташована поруч з центральною площею міста. Ратуша невелика, прямокутна у плані, двоповерхова, з невисокою, квадратною у плані ратушною вежею.

На вежі вмонтовано музичний годинник з трьома циферблатами. Це подарунок єврейської громади, яка в такий спосіб віддячила за порятунок місцевими мешканцями євреїв у 1942 році.

Нині в ратуші розміщені філія банку та міліцейський відділок.

Дрогобич

Ratusha Drogobych1913 року міська влада Дрогобича оголосила конкурс на найкращий проект нової ратуші. Журі не зупинилося на жодному із 47 поданих проектів. А далі – через початок війни будівництво нової ратуші довелося відкласти.

Тож сучасну Дрогобицьку ратушу було споруджено аж у 20-х роках XX ст за проектом Мар’яна Нікодемович і з використанням елементів старої будівлі. Частину попередньої було розібрано, а над уцілілою частиною надбудовано третій поверх. Скульптури грифонів, які прикрашали будівлю, було знято за радянських часів.

На ратушанській вежі встановлено годинник із циферблатами на всі сторони світу. У самій вежі встановлено дзвін.

Жовква

Ratusha ZhovkvaДавня Жовківська ратуша датована 1687 роком і постала на місці своєї дерев’яної попередниці. Однак у 1832 році споруду було визнано аварійною та закрито.

Відновити ратушу у місті вирішили в міжвоєнний період і на головній площі постала споруда, спроектована Бронеславом Віктором.

Домінантою ратуші є триярусна вежа з годинником, на якій керамічне зображення святого Іоанна Богослова – покровителя Жовкви

Рава-Руська

Ratusha Rava RuskaРава-Руська ратуша по вулиці Грушевського є радше неофіційною ратушею міста. Справжня міська ратуша, в якій містився увесь адміністративний апарат міста, стояла на теперішній Вічевій площі і була знищена під час Другої світової.

Відтак неофіційною ратушею почали вважати колишню пожежну вежу. Ратушу-дублерку від реставрували у 2007 році. А влітку 2010-го після тривалого простою на вежі нарешті запустили куранти з дванадцятьма мелодіями. Цікаво, що на Рава-Руській ратуші є ще один годинник, який показує час країн Євросоюзу.

Кам’янка-Бузька

Ratusha Kamyanka BuskaРозташована у центрі Кам’янка-Бузької, на вулиці Незалежності, тамтешня ратуша двоповерхова і прямокутна у плані. До ратуші прибудована триповерхова вежа, яка має три поверхи. На рівні четвертого поверху встановлено годинник.

Окрасою споруди є оригінальний дах над вежею. Ратуша побудована до Першої світової війни. Нині у ній засідає міська рада Кам’янка-Бузької.

Яворів

Ratusha YavorivЯворівська ратуша розташована неподалік центральної площі, на вулиці Львівській. 18-метрова ратушна вежа з курантами наріжна і здавна виконувала функції пожежної вежі.

Кошти на будівлю було виділено у 1882 році. При чому у прилеглих до вежі приміщеннях працював не магістрат, а розташовувалася школа. Школа там розташовується і сьогодні.

Сокаль

Ratusha SokalРатуша в Сокалі існувала уже на початку XVI ст. Однак нині достеменно не відомо, як вона виглядала. Сучасна ж збудована на початку ХХ століття на Ринку – теперішній площі Січових Стрільців.

Вхід до ратуші прикрашає портик з чотирма квадратними у плані колонами, на які опирається оригінальшої форми фронтон.

Посередині будівлі здіймається оригінальна вежа з годинником на чотири циферблати.

Як і сто років тому, нині у Ратуші розташована міська рада Сокаля.

Журавно

Ratusha ZhuravnoРозташовану у центрі площі Степана Бандери Журавнівську ратушу споруджено на початку XX століття.

До ратуші прибудована триповерхова масивна вежа. Своєю строгістю ратуша трохи нагадує оборонну споруду готичної епохи.

Нині в ратуші містяться «Народний дім» та крамниці.

Буськ

Ratusha BuskРатуша у Буську – наймолодша на Львівщині. ЇЇ спорудили у 1999 році на місті, де стояло приміщення повітового суду.

Завдяки ратушній вежі з гострим дахом-шпилем, ламаним лініям даху та кільком оригінальним коминам споруда виглядає елегантно і не поступається давнім ратушам з інших міст.

2011 року на вежі Ратуші встановили новий годинник з чотирма циферблатами роботи львівського майстра Олексія Бурнаєва.

У ратуші працюють міська рада та ще кілька установ.