1 0 32167На Львівщині мають розпочати розробляти стратегію управління відходами. Обласний департамент екології 30 жовтня підписав договір з ТОВ «Гафса» на розробку Регіонального плану управління з відходами в області до 2030 року. Здавалося нарешті маємо шанс отримати стратегічний план на найближчі 10 років, однак є кілька «але»: фірма, яка перемогла у тендері має скандальну історію ще з часів Януковича та фігурує у кримінальній справі.

Регіональний план управління відходами – це довгострокова регіональна маршрутна карта, яка має зав’язати на собі всіх ключових суб’єктів – відповідальні органи державної влади, муніципалітети, ОТГ, бізнес та інвесторів. Разом вони повинні напрацювати те, як і що область робитиме зі сміттям. Однак фірма, яка дивним чином була обрана на Львівщині немає жодного досвіду у підготовці таких документів. Ба більше, ТОВ «Гафса» має негативний досвід роботи на Грибовицькому полігоні.

Грибовицький полігон як лакмусовий папірець

ТОВ «Гафса» у 2008 році у Грибовичах мала побудувати систему дегазації. У тендері тоді перемогли за Кіотським протоколом. За ці гроші компанія наче збудувала станцію утилізації та мережу газозбірних свердловин. Невдовзі після проведених робіт у мерії навіть заявили, що завдяки зробленій роботі на полігоні припинили виникати згарища і пожежі.

Однак результати проведеної дегазації були ефективними не довго – система зламалася. А вже у 2016 му на полігоні саме через пожежу сталася відома трагедія із людськими жертвами. Що й не дивно, адже обладнання для дегазації за часів Віктора Януковича, у 2012-му, фірма, як виявляється, вивезла у… Крим.

Фахівці неодноразово наголошували, якщо б система дегазації, збудована ТОВ «Гафса» на Грибовицькому полігоні функціонувала, то пожежі 2016 року на полігоні не мало б бути.

Кримінальний шлейф

Невипадково, якість проведених робіт ТОВ «Гафса» на сміттєвому полігоні у Грибовичах зацікавила і правоохоронців .

Так, фірма фігурує в кримінальному провадженні щодо загибелі трьох пожежників під час пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі в травні 2016 року. Згідно з ухвалою, правоохоронцям дозволили перевірити документи, пов’язані з роботами на полігоні, − договори, дозволи, ліцензії, листування з ЛКП «Збиранка» тощо.

Як не з’їм, то понадкушую

Ця відома крилата фраза найкраще підходить для того, щоб схарактеризувати діяльність ТОВ «Гафса» останніх років. Йдеться про манеру брати участь у тендерах та опускати під час торгів вартість робіт до критично низького порогу, що викликає сумніви: чи за заявлені суми взагалі реально якісно виконати взяті зобов’язання, або завдання просто “вв’язатися у бійку”?! Але ж при цьому виникають питання і до організатора торгів - Департамент екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації: яким чином були сформульовані та чи взагалі перевірялося дотримання кваліфікаційних критеріїв. Не можна не звернути увагу на м. Київ, де за аналогічну роботу змагалися декілька поважних державних інститутів, і оцінена вона була у 6,5 разів дорожче – 5,4 млн грн., може тому у нас самі ТОВки та благодійні організації?!. Здається, в цьому випадку така “економія” може відгукнутися продовженням системної кризи з відходами у Львівській області на довгі роки.

Та повернемося до сумнозвісних Грибович. Серед усіх відомих замовлень, які фірма вигравала на тендерах – лише оновлення вентиляції на Грибовицькому полігоні. У 2018-му фірма на черговому тендері отримала право переоснастити вентиляційну систему станції очищування фільтрату. Гроші за ці послуги «смішні» - лише 90 тис. грн., і все, більше ніяких успіхів в системі публічних закупівель ТОВ «Гафса» не має!

Для прикладу, у згаданому тендері із розробки Регіонального плану управління відходами участь брав іще один учасник - міжнародна благодійна організація «Екологія-право-людина», яка ці ж роботи оцінила на понад 170 000 більше.

Запитань більше, ніж відповідей

Чому полігон у Грибовичах так манив цих підприємців можна лише здогадуватися. Зауважимо лиш, що директора «ЛКП» Збиранка , з яким ТзОВ «Гафса» мала справу навесні затримали на хабарі.

Щодо якості робіт, то яскравим прикладом була заява представників ТзОВ «Гафса» після проведеної дегазації Грибовицького сміттєзвалища, які навіть не дали гарантії на функціонування полігону побутових відходів на найближчі 4 роки. І це зазвучало на обласній комісії з питань екології!

Виникає запитання, чи можна очікувати фахового результату від фірми, яка не маючи відповідного досвіду опускає до непристойності ціни на свої послуги лиш би перемогти?! І чи можна очікувати якісного результату роботи від фірми, яка немає успішного досвіду у реалізації таких проектів. І це у той час, коли вся область завалена сміттям і кожна похибка у вирішенні проблеми несе критичну екологічну загрозу регіону.