4541561561Вперше в Україні було складено рейтинг популістів і брехунів у політиці. Його підготувала незалежна аналітична платформа VoxUkraine.

У вересні-жовтні 2017 команда VoxCheck щодня відстежував слова 20 політиків, які визначають політичний порядок в нашій країні і формують свідомість виборців. Президент, прем'єр, голови фракцій в парламенті, їх заступники або медійно активні депутати плюс пара позафракційних політиків / поза парламентом.

 До рейтингу "брехунів" ппотрапило і троє політиків із Львівщини. Це Олег Березюк із Об'єднання "Самопоміч" (5-е місце), Дмитро Добродомов із "Народного контролю"(6-е місце) та мер Львова Андрій Садовий (12-е місце). 

541554156315351Аналіз показав: якщо український політик когось лає, то швидше за все це буде брехня або маніпуляція. Розпізнати правду без перевірки даних теж досить просто: її найчастіше говорять в позитивному контексті — коли чимось хваляться, наприклад. 70% цитат з позитивною конотацією — правдиві.

Разом з тим, якщо політик посилається на статистику і дані, не факт, що він не бреше. Велика ймовірність, що він зманіпулює або використає недостовірні дані. Також політики полюбляють опускати частину інформації, підмінювати поняття, завищувати або занижувати оцінку, некоректно порівнювати дані.

Аналіз VoxCheck показав: представники влади в Україні — принаймні на даний момент — значно частіше говорять правду, ніж опозиція. Єдиний виняток з цього правила — Міхеїл Саакашвілі. Втім, правдивість не означає кристальну чесність. Це лише вміння вибрати тему, у якій політик дійсно компетентний. Тому VoxCheck рекомендує орієнтуватися не тільки на слова політиків, але й на їхні вчинки.