3 239919Львів’янка Анастасія Сибірна, яка десять років тому склала ЗНО одразу з трьох предметів на найвищі 200 балів тепер працює у британському науковому та освітньому центрі Кембридж. Це ще раз доводить, що українська середня освіта може стати поштовхом до діяльності у світовій науці. Детальніше про це розповідає сайт «Ulvovi.info».

Наразі дівчина працює в інституті, де нобелівський лауреат Джон Гордон вперше в історії  успішно клонував живу істоту. Зараз українка разом із видатним ученим вирощують здорові людські органи замість уражених і готуються забезпечити прорив у лікуванні хвороб. Настя наразі працює над створенням сперматозоїдів та яйцеклітин, а результати цієї роботи можуть бути проривом у боротьбі із безпліддям. Дівчина розуміє, що нині до успіху пройдено тільки половину шляху. Втім керівник лабораторії не може натішітися роботою львів'янки, бо Настя дуже хороший експериментатор.

Добрим словом згадують колишню ученицю і в Україні. Дівчина стала відомою ще в школі, коли зайняла призове місце на міжнародній олімпіаді з біології, а доповідь підготувала англійською мовою. Настя вільно володіє англійською та французькою, а на ЗНО отримала максимальні бали з української мови, хімії та з біології.

Мама Насті мріє про повернення доньки в Україну, але також розуміє, що вітчизняна наука переживає не найкращі часи і не може забезпечити належним чином спеціалістів такого рівня. Бути біологом їй віщувала сама доля, бо мама завідує кафедрою біології в університеті, а батько обіймає посаду диектора інституту біології клітини.  Батьки Насті також працюють над науковими відкриттями, зокрема шукають антибіотик, до котрого були б вразливі патогенні бактерії. Однак тато Андрій з гордістю визнає, що донька уже стала знаменитішою.