9865653468954322Прокуратура виявила факт порушення дотримання вимог містобудівного законодавства щодо повноти та своєчасності сплати пайових внесків на створення і розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Львова. Про це повідомляє прес-служба прокуратури.

Так, на виконання вимог Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» ще у липні 2015 року між департаментом економічної політики Львівської міської ради, замовником будівництва Львівським професійним коледжем готельно-туристичного та ресторанного сервісу і забудовником ТзОВ «ДІЕКСБІ ІНТЕРНЕПШЛ» було укладено договори про пайову участь у зв’язку із здійсненням будівництва багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями, що на вул. Пулюя у Львові, з врахуванням додаткової угоди, якою змінено терміни сплати суми пайового внеску.

Проте, товариство з обмеженою відповідальністю свої обов’язки передбачені договорами про сплату інвестиційного внеску на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста не виконав.

У зв’язку із наведеним вище, Львівською місцевою прокуратурою №2, пред’явлено 3 позови до Господарського суду м.Києва про стягнення пайового внеску на загальну суму понад 3 млн грн.

Відтак, вже цьогоріч господарським судом м. Києва винесено рішення, згідно з якими позови прокурора задоволено у повному обсязі.

Нагадаємо, навесні 2014 року у Львові почалося будівництво великого житлового комплексу «Набережний квартал» по вул. Пулюя, яке сам забудовник називає «наймасштабнішим львівським будівництвом» та «втіленням мрій багатьох людей у життя».

Попри позиціонування цього 10-поверхового об’єкту як сучасного та комфортного житла, ціна квадратного метра у «Набережному кварталі» залишалася на той час підозріло низькою – 5900 гривень, що за тогочасним валютним курсом складало  всього 500 доларів США.

Як повідомляє сайт Корупція, покупцям квартир у «Набережному кварталі» пропонували стати асоційованими членами будівельного кооперативу ЖБК «Апартаменти-Захід» (Ідентифікаційний код за ЄДР 39206113, м. Львів, вул. Наливайка, 3. Кімната 9, голова кооперативу Мацюк Костянтин Сергійович). Важливе уточнення – «асоційоване» членство у кооперативі у даному випадку означає, що покупці не мають права голосу на зборах кооперативу. Всі рішення від імені кооперативу приймають виключно повноправні члени кооперативу – його засновники, а єдиний вид діяльності в кооперативі, доступний для його асоційованих членів – це сплата так званих пайових внесків.

Далі – ще цікавіше. Договором передбачено попередню оплату 90% вартості житла шляхом сплати громадянами пайового внеску на рахунок кооперативу. Це по суті є фінансуванням будівництва житла шляхом пайової участі фізичних осіб, що на сьогодні заборонено Законом України «Про інвестиційну діяльність».

Крім того, «пайовики» (а не покупці житла, як це мало би бути за законом), нічого не сплачують власне забудовнику, а тільки вносять членські внески на діяльність кооперативу, який, фактично, є посередником між забудовником і покупцями квадратних метрів. Тобто, львів’яни мусять не купувати житло у надійного забудовника з історією на ринку, а фінансувати (та ще й у спосіб, заборонений законом!) створений у травні 2014 року кооператив.

 Тоді в офісі продажів потенційним покупцям розували, що замовником будівництва є ТзОВ «Діексбі інтернешнл», генпідрядником – ТзОВ «Екскомбуд», проектувальником – також «Діексбі інтернешнл». Ще одна залучена до будівництва компанія – «Інноваційне будівництво».

Закономірним є питання про те, де у наведеному вище переліку ЖБК «Апартаменти-Захід». Але його немає. Тобто у випадку, якщо щось піде не так, покупці квартир не можуть нічого вимагати від забудовників, бо не укладали з ними жодних угод. Єдина структура, якій теоретично могли би пред’являти претензії покупці повітря по вулиці Пулюя – це сам кооператив. Але й тут на них чекає сюрприз. У випадку незавершення будівництва члени кооперативу за законом не можуть подати позов на кооператив до суду, адже це означало б, що вони судитимуться самі з собою.