1 reenshot 1У восьмій клінічній лікарні Львова перебувають семеро чоловіків із обмороженнями кінцівок. Через переохолодження ніг пацієнтам призначили ампутацію. Тож медики закликають львів'ян берегтися від обморожень, не вживати алкоголю надворі та носити тепле й сухе взуття.

Львів'янин Віталій ‒ один зі семи пацієнтів із обмороженнями у восьмій клінічній лікарні. Чоловік обрізав дерева біля будови. Надворі у відлигу ходив у кросівках. Взуття промокло, та він не зважав два дні. Наслідки не забарилися. Про це пише ZAXID.NET.

«Чув, що пече в ноги. Але не думав чого б то. Може, перевтомився, ноги «перемучив». А потім ‒ другий день, третій і так тиждень вдома пролежав, не розумів, думав, відійде. Нічого не виходило, і я поїхав у лікарню», ‒ розповідає Віталій. А в лікарні поставили невтішний діагноз ‒ обмороження. І довелося відрізати пальці на обох ногах.

А ось пан Микола зі сусідньої палати ноги переохолодив у шкіряних черевиках. Наступного дня звернувся до лікарні, але все одно було запізно: чоловікові ампутували частини стоп вище пальців.

«Намочив ноги. Йшов додому з роботи. Воно не чуєш, як замерзаєш. Потім просто на другий день ноги вже почали спухати», ‒ каже пан Микола.

У лікарні пояснюють: майже всі пацієнти з обмороженнями вживали алкоголь надворі. У такому стані упродовж тривалого часу не відчували, що змерзають. Відтак медики застерігають: якщо після довгих прогулянок ноги промокли або дуже змерзли, перш за все треба змінити взуття або ж закутати кінцівки теплою тканиною. Гарячі ванни або ж розтирання снігом не допоможе. Якщо шкіра вже змінює колір чи з'являються оніміння, пухирі, варто зразу ж звертатися до лікаря. Медичне втручання у перші шість-вісім годин може зупинити вплив холоду на кінцівки.

«Воно стається не раптово. На це потрібен час. Немалий час. Хоча б протягом кількох годин, щоб людина була під дією холоду. І стаються такі проблеми. Люди в стані алкогольного сп'яніння втрачають чутливість. У них таке відчуття ‒ заніміння кінцівок», ‒ пояснює завідувач опікового відділення 8 клінічної лікарні Василь Савчин.

Та є й ті, хто потребує не лише медичного втручання, а й соціальної допомоги перш за все: найчастіше від обморожень потерпають бездомні. Одним із таких є Олексій, сам колись лікував переохолодження. Тепер же зимує в центрі обліку бездомних осіб на Кирилівській.

«Я дивлюся телевізор, читаю цікаві книги, є можливість інтернет на телефоні переглядати, потрошки рівень підвищувати. А так упродовж дня який-не-який обід, ‒ розповідає Олексій. ‒ Зимівля тут нормальна. Але я майже не виїжджаю звідси, прихворів».

В установі кажуть: якщо бачите людину, яка ночує на лавці чи упродовж довгого часу перебуває надворі, варто скерувати її до центру обліку перебування бездомних.

«Якщо особа хвора, поранена, у стані алкогольного-наркотичного сп'яніння, самостійно не пересувається, для цього викликається бригада швидкої медичної допомоги. Вони йому надають першу допомогу на місці, за необхідності доставляють до медичного закладу», ‒ каже директор центру Олександр Бородін.

До того ж, зараз в установі потребують теплого чоловічого взуття та зимового одягу для бездомних. Тож закликають львів'ян привозити непотрібні речі на Кирилівську, 3-А.

Центр обліку виїжджає й на соціальне патрулювання. Пильнують вулиці, приїжджають на виклики мешканців. Згодом забирають до центру обліку. Там бездомні можуть отримати харч, одяг і нічліг.

Ще один пункт обігріву у десятиградусні морози діє й на Личаківській, 56. Там, щоправда, можна лише поїсти, погрітися й за потреби отримати теплий одяг. Працює центр до восьмої вечора.