1 52856692 397614774356296 6225942686285692928 nНапередодні Міжнародного дня рідкісних захворювань за підтримки Європейської Асоціації Легеневої Гіпертензії та Асоціації Легеневої Гіпертензії - PHURDA, лікар Ярослав Богданович Кондрацький, з інституту ім. Д.Галицького, взяв участь в 2-х денному навчанні для лікарів "Міжнародний курс з легеневої гіпертензії".

Навчання відбулося на базі референтного центру легеневої гіпертензії у Мадриді. Навчання охопило кілька дуже важливих питань у лікуванні легеневої гіпертензії: катетеризація, її важливість та ризики; ЕХО-діагностика; особливості протікання вагітності при ЛГ; лікування пацієнтів із постемболією. Також учасники мали можливість безпосереднього спілкування із іспанськими лікарями, де було представлено багато складних клінічних випадків. Іспанські лікарі з задоволенням і відкрито поділились своїм досвідом у веденні пацієнтів ЛГ зі своїми іноземними колегами. Іспанія - це та країна, де медичні послуги для населення є безкоштовними. Дві важливі речі, яких, на жаль, бракує в Україні - це:

1. Катетеризація, яку в Іспанії роблять вперше при встановленні діагнозу, і вдруге - через півроку, щоб побачити ефективність лікування;

2. Тенденція агресивного лікування пацієнтів в зоні ризику.

Тож, користь такої навчальної програми надзвичайно велика.

«Перш за все - це досвід і здобуті знання, які буде використано для покращення становища пацієнтів ЛГ в Україні.»- зазначив лікар.