1 c8643a5ff214e374c8213a116048d27aВ Яворівському районі Львівської області знову зареєстровано випадок сказу: на цей раз скажений кіт покусав та подряпав чотирьох мешканців села Оселя.

Про це повідомив сьогодні, 3 квітня, IA ZIK з посиланням на лікаря-епідеміолога, завідувачку  відділенням організації епідеміологічних досліджень  Яворівського районного відділу обласного лабораторного центру Віру Левицьку.

З її слів, під час проведення  щеплень у час карантину  цей домашній кіт  втік, тому не був щеплений проти сказу. Тварина загинула.

«Впродовж  останніх років захворюваність на сказ серед тварин та  серед людей,  так звана – гідрофобія , значно зросла.  Частішими стали випадки захворювань серед диких тварин , особливо – серед лисиць, які є основним природним резервуаром сказу. В населених пунктах Яворівського району  не зменшується  кількість бродячих тварин, особливо – собак,  яких, як і лисиць,  приваблюють   стихійні сміттєзвалища. Червоні  лисиці  активно навідують підсобні господарства, контактують із  домашніми тваринами, найчастіше –  із собаками», – інформує Віра Левицька.

Нагадаємо, що в  січні  цього року на Яворівщині, в селі Оселі  зареєстровано випадок захворювання на сказ  в домашнього собаки, якого утримували у вольєрі. На території населеного пункту в с Оселя  частими  були випадки нападу лисиць на підсобні господарства, гибелі домашньої птиці від них.   Імовірне зараження собаки відбулося  при контакті з лисицею

Тому рішенням надзвичайної протиепізоотичної комісії при Яворівській райдержадміністрації  було введено карантин в селі Оселі та на прилеглій території.

Проводилися  щеплення  домашніх тварин, собак і котів, проти сказу.