1 re56en78s4hot 1До кінця літа у Львові функціонуватиме виставка “Зоопарк під мікроскопом”.

Усім, кому цікаво побачити живого планктона чи дивовижної краси синю інфузорію, або ж дафнію; хто хоче перевірити свої ручки на наявність бактерій чи дізнатись що таке “живий кристал” - неодмінно повинні відвідати цю чудо-виставку.

1 gidra reenshot 1
Гідра
 
1 krylo eensh58ot 1
Крило метелика

І це ще не все. Усі бажаючі можуть самотужки дослідити очі один одного та сфотографувати на пам’ять у збільшеному форматі. Також під мікроскопом можна побачити текстуру вашого волосся, одягу, прикрас та інших предметів. Як стверджують організатори виставки, це чи не найпопулярніша розвага серед дорослих.

“Зоопарк під мікроскопом” вже був у Львові кілька років тому. Тоді від відвідувачів не було відбою, тому цього разу від львів’ян чекають не меншої цікавості до життя найменших істот, невидимих неозброєним оком.

2 69ee79n87s 0h5o4t2 1 1 5678e56n785s8h594ot 1

Сама виставка існує вже 15 років і надзвичайно популярна за кордоном. «Зоопарк під мікроскопом» представлено у двох містах. У Києві виставка працює на стаціонарній основі – близько 50 мікроскопів. Львівська ж – мандрує Україною та світом із різноманітними видами маленьких істот, рослин та гірських порід.

1 56e75n6s 9655hot 1

Серед “експонатів” є й такі, які вчені між собою звикли називати інопланетянами. Віра Федорівна Городечна та пан Олександр, які провели екскурсію кореспондентці Форпосту, кажуть, що науковці досі не можуть зрозуміти, як ці крихітні істоти живуть вже мільйони років! Тим не менше, відвідувачі виставки зможуть на власні очі споглядати за ними.

Такий формат виставки є справді унікальним. По всьому світу під мікроскопом показують неживі предмети та створіння. Ймовірно тому, що навіть планктон треба утримувати у відповідних умовах. Віра Федорівна розповідає, що якось під мікроскопом навіть вдалось споглядати за родами! Неймовірно, правда?

1 65e7867n9s9h4ot 1
Вагітна дафнія

Організатори виставки зазначають, що серед відвідувачів переважно діти. Саме учнів шкіл та маленьких діток цікавить як мікросвіт живе і з чого він складається. Тому і запрошують львівські школи до співпраці та просять батьків підтримати дітей у їхній зацікавленості.

3 56e85n68sh o7t8 4132
Артем
 2 8n59s5h9o59t4 1

У Львові на виставку приходять і ті, хто цілеспрямовано цікавиться біологією та екологією. “Зоопарк під мікроскопом” - їхня можливість вживу побачити те, що вони вивчають зі сторінок книг. До прикладу, серед таких є і Артем Вишневський — багаторазовий лауреат конкурсів та олімпіад еколого-натуралістичного напрямку.

“Я радію, коли бачу зацікавлені очі відвідувачів”, - розповідає Віра Федорівна. І, мабуть, це і є найбільшим стимулом для роботи над виставкою.

У планах пані Віри та пана Олександра ще багато країн та збільшення числа “експонатів”.

Саме тому львів’янам слід поспішити відвідати цю унікальну виставку, бо хтозна коли ще її можна буде побачити у Львові.

Виставка представлена у Львівській обласній бібліотеці для юнацтва імені Романа Іваничука, працює кожного дня з 11 до 19 години.

1 57e85e68n6s79h6o9t 1