1 0005677 74eenshot 15 липня Шостий апеляційний адміністративний суд прийняв рішення провести пережеребкування партій. Таким чином існує імовірність перенесення виборів на осінь через неможливість вчасно надрукувати потрібну кількість бюлетенів і доставити їх на дільниці. І ця ймовірність – досить висока.

Про це пише Канал 24.

У Центральній виборчій комісії України уже заявили, що не погоджуються з цим рішенням суду та будуть його оскаржувати. Станом на сьогодні уже надруковано близько 5 мільйонів 200 бюлетенів.

Як пояснив у коментарі 24 каналу політичний експерт Михайло Чаплига, з самого початку принаймні технічна частина забезпечення виборів відбувається у незаконний спосіб.

Закупівлі відбуваються на підставі рішення Міністерства економіки, де встановили начебто спеціальну процедуру для подібних закупівель в обхід закону. Виникає питання: якщо листом Мінекономіки можна обійти закон про державні закупівлі, то що тоді взагалі відбувається у системі державних закупівель, чи потрібен закон?
– зазначив він.

За його словами, судове рішення щодо пережеребкування є абсолютно справедливим. Жеребкування відбувається за участі всіх суб'єктів, які зареєстровані.

Тут немає інтересу якоїсь конкретної партії, це взагалі порушує всю процедуру. Тобто, якщо жеребкування відбулося за відсутності однієї з партій-учасниць голосування, ця процедура вважається недійсною. Так, ЦВК повинна провести пережеребкування для того, щоб все було згідно з законом. Чи грозить це перенесенням на осінь? За словами Михайла Чаплиги, швидше за все, так.

Наразі виходить, що ЦВК каже: "ми розуміємо, що це законно, але ми не можемо це провести, тому що ми вже витратили гроші і не зможемо закупити новий папір і так далі, тобто провести тендерні процедури". Отже, нам пропонують порушити закон і взагалі демократичність та прозорість виборів, тому що в когось не вистачає коштів?
– пояснив експерт.

У Центральній виборчій комісії не мають думати про те, звідки вони беруть ці гроші. Вони повинні виконувати закон. Якщо в них немає грошей на виконання закону, вони про це повідомляють і все – вибори переносяться на осінь. Однак тепер все одно потрібно буде вносити зміни до бюджету, оскільки частина цих грошей уже була витрачена.