IMG 20190703 164342 631Мешканців Львова, які проживають у будинках-пам’ятках-архітектури, штрафують за встановлення пластикових вікон. Сума штрафу коливається від п’ятдесяти до ста неоподаткованих мінімумів для громадян (850-1700 гривень) та посадових осіб (1700-2550 гривень). Мерія ж наполягає реставровувати старі дерев’яні вікна, а не змінювати їх, щоб зберегти історичну спадщину. Про це повідомляє Галнет.

Проте, у Львівському національному університеті, який є пам’яткою архітектури національного значення, таки демонтували автентичні вікна, конструкції яких, включно з елементами фурнітури, є унікальними серед львівських будівель. І натомість встановили пластикові.

В управлінні охорони історичного середовища Львівської міськради кажуть, що ці пластикові вікна встановили давно, а не під час теперішньої реконструкції в університеті. Проте, точної дати не називають.

IMG 20190703 164502 338"Ті, що є – це всі дерев’яні. Там поодинокі вікна є пластикові. Проектно-кошторисна документація виконана ще у 2017 році. Проектною документацією передбачено заміну раніше самовільно влаштованих пластикових вікон на дерев’яний склопакет. А частину вікон, які не підлягали реставрації, також поміняли на дерев’яні склопакети. Решту вікон решта вікон реставрують", – сказала Зоряна Довганик.

Журналіст повідомив, що зараз пластикові вікна ще є з іншої сторони університету – на вулиці Січових Стрільців 14-16. Проте, за словами Зоряни Довганик, штраф університету не виписуватимуть.

"Який штраф? Вони роблять це законно (прим.автора – теперішня заміна раніше встановлених пластикових вікон на дерев’яні). Ті пластикові вікна вони встановили хтозна-коли. Я цього навіть не пам’ятаю", – каже чиновниця.