b967b7d 0Підконтрольні Росії ватажки псевдореспублік "Л/ДНР" блефують, заявляючи про те, що не повернуть Україні контроль над кордоном з РФ на Донбасі. Про це заявив народний депутат від фракції "Слуга народу", глава комітету ВР з питань зовнішньої політики Богдан Яременко, повідомляє ТСН.

"Ми ведемо переговори з Росією. Немає іншої сторони переговорів, окрім РФ. Усе інше - це блеф і гра", -  сказав він.

Разом з тим, політик не назвав можливу дату проведення позачергових місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях через невирішені питання безпеки.

Окрім того, як заявив представник Президента у Конституційному суді Федір Веніславський журналістам в кулуарах парламенту, новий закон про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей наразі не потрібен. 

"Говорити про якийсь якісно новий закон на сьогоднішній день передчасно. Закон відповідав мінським угодам, тобто він ураховував особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, влаштовував інші сторони переговорного процесу, і говорити про якісь суттєві зауваження до цього закону на сьогоднішній день у мене підстав немає", - зазначив Веніславський.

При цьому він уточнив, що про необхідність змін закону щодо особливого статусу окремих районів Донбасу можна буде говорити вже після зустрічі в Нормандському форматі.

Нагадаємо, глави терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР", які за підтримки Росії окупували окремі території Луганської і Донецької областей, привітали підписання "формули Штайнмаєра". Окупанти заявили, що завдяки їй жителі Донбасу отримають "особливе право на самостійне визначення своєї долі". Крім того, терористи мають намір вести переговори в Мінську, щоб досягнути повного контролю над управлінням "республіками". 

1 жовтня учасники Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання на Донбасі погодили так звану "формулу Штайнмаєра", яка була запропонована у 2015 році тодішнім главою МЗС Німеччини, нинішнім президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром.

"Формула Штайнмаєра", обмін полоненими та розведення сил на Донбасі. На  брифінгу Зеленський пояснив, що тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, відомий, як закон про особливий статус Донбасу, почне діяти на постійній основі за умови, коли на цій території відбудуться місцеві вибори, проведені згідно з Конституцією та законодавством України.

Ще однією умовою є публікація звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів.

Увечері 1 жовтня у Києві відбулися дві акції протесту. Обидві мали на меті висловити незгоду з імплементацією "формули Штайнмаєра"