155922 1Вибрати котел чи будь який інший опалювальний прилад для забезпечення теплом житлового приміщення та економного споживання ресурсів – складне завдання. Кожен різновид побутових котлів приваблює по-своєму. Електричні пристрої характеризуються низькою вартістю обслуговування, твердопаливні демонструють високий КПД, а газові або комбіновані відрізняються простотою та зручністю експлуатації.

Якому типу котла для приватного будинку краще віддати перевагу? 

Традиційний спосіб опалення: переваги газових котлів

Пристрої, які продукують теплову енергію під час переробки (спалювання) звичайного або скрапленого природного газу, мають цілу низку сильних сторін.

Їхні переваги:

  • Широкий асортимент. За посиланням https://www.moyo.ua/bt/klimaticheskaya-tekh/kotly/gas_cotly/bosch/ можна знайти котел Bosch або іншого бренду для опалення будівлі будь-якої площі.
  • Економічність. Монтаж сучасного газового котла дозволяє забути про нескінченні рахунки за комунальні послуги. Особливо економія відчувається під час використання приладів, оснащених терморегуляторами та зовнішніми програматорами.
  • Зручність. Процес експлуатації відрізняється простотою та доступністю. Він не передбачає жодних надскладних маніпуляцій.
  • Функціональність. Двоконтурний котел крім обігріву будівлі може використовуватися ще й для забезпечення користувачів гарячою водою. Це чудова альтернатива проточному нагрівачу або бойлеру.


Недолік газового обладнання для обігріву будинків – необхідність отримання дозвільної документації перед встановленням.

Електричний опалювальний пристрій: ергономічність та екологічність за доступною ціною

Електричні котли побутового призначення мають низку суттєвих переваг, які перетворюють процес їхньої експлуатації в суцільне задоволення. 

Сильні сторони приладів, які використовують електроенергію для обігріву приміщень – це:

  • Компактні розміри. Завдяки невеликим габаритам електрокотли досить часто встановлюють на кухнях або в коморах невеликих житлових приміщень.
  • Універсальність. Електричний котел – один з тих пристроїв, які сміливо можна встановлювати в приватному будинку, квартирі та навіть на дачі.
  • Широкий і різноманітний вибір. Асортимент котлів електричного типу доволі часто поповнюється інноваційними моделями з розширеними функціональними можливостями.
  • Безшумність. Такі моделі працюють тихо і ефективно. Вони не продукують жодного шуму навіть в режимі інтенсивного навантаження.
  • Доступна вартість. Ціна електрокотлів залежить від їхньої потужності та функцій. При цьому більшість моделей коштує значно дешевше, ніж інші різновиди теплових приладів.

Вагомий недолік електричних побутових котлів – безпосередня залежність від централізованої електромережі. Мінімальний збій в системі електропостачання (за умови відсутності альтернативних джерел електроенергії у розпорядженні власника котла) може залишити мешканців будівлі без дорогоцінного тепла в холодний період року.

Твердопаливні котли

Високий КПД та низька ціна палива – це найголовніші плюси котлів, які працюють на твердому паливі. Вони дійсно дозволяють економити на теплі і ефективно обігрівають житло навіть за умови відсутності доступу до централізованої мережі електро- та газопостачання.

Втім, встановлювати такі пристрої можна тільки в приватних будинках. При цьому монтаж слід здійснювати в окремому, спеціально обладнаному приміщенні.  Твердопаливні моделі потребують постійного контролю і беззаперечного дотримання правил пожежної безпеки.

Найекономічніше рішення для підтримання оптимальної температури повітря в житлових приміщеннях – це сучасні газові котли, оснащені програматорами. Майже не відстають від них за показниками ефективності та економічності електричні моделі. 

Дозволяють зменшити витрати на комуналку і твердопаливні пристрої. Втім, складність експлуатації, необхідність постійного контролю та заготівлі палива заздалегідь роблять їх найменш популярним різновидом опалювальних агрегатів.