85750515eb8f594c71f08a30c86f6cfb2a7ee0acЗгідно із статистикою за 25 днів листопада в Україні зареєстровано 4657 викликів через домашнє насильство. Про це повідомив перший заступник начальника департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький.

"Отримав купу повідомлень про те, що за домашнє насильство не карають та не реагують. На жаль, багато хто так вважає. Але це не так. Маємо і статистику відпрацьованих викликів, маємо і судові рішення.

4657 викликів - це той момент, коли громадянин, який став жертвою насильства, не мовчав, не чекав, не пробачав, а діяв і повідомляв про це. Поліцейські ці виклики відпрацювали.

З практики можу сказати, що часто з приїздом поліції заявник відмовляється від своєї заяви, мириться та прощає... і все повторюється по колу... На жаль.

Наведу кілька судових рішень стосовно осіб, які вчиняли сімейне насильство і заява, як їй і належить, дійшла до логічного кінця – суду.

Син неодноразово безпідставно вчиняв конфлікт з матір'ю, під час якого ображав її словесно та штовхав. В судовому засіданні він свою вину не визнав та відмовився від будь-яких пояснень. Рішення суду — 15 діб адміністративного арешту. 

Чоловік неодноразово виражався нецензурною лайкою до своєї дружини, знаходячись в стані алкогольного сп'яніння, чим міг завдати шкоду її психічному здоров'ю. В судовому засіданні чоловік свою вину визнав. Рішення суду — 15 діб адміністративного арешту.

Син неодноразово вчиняв конфлікт з матір'ю, під час якого ображав її словесно та штовхав. В судовому засіданні він свою вину визнав. Рішення суду — 10 діб адміністративного арешту.

Онук неодноразово безпідставно вчиняв конфлікт зі своєю бабусею, під час якого ображав її словесно. В судовому засіданні свою вину не визнав і пояснив, що конфлікту з бабусею у нього не було. Рішення суду — 60 годин громадських робіт.

Порушила терміновий заборонний припис, у зв'язку з скоєнням нею домашнього насильства відносно своєї сестри, який був виданий строком на 10 діб. Цього разу суд вирішив застосувати до кривдниці адміністративний арешт на 15 діб .

Порушив терміновий заборонний припис, який був виданий строком на 3 дні, та знову скоїв домашнє насильство. Цього разу суд вирішив застосувати до кривдника адміністративний арешт на 15 діб.

Син неодноразово нецензурно висловлювався в бік своєї матері, а також погрожував фізичною розправою. Під час судового засідання свою вину визнав і щиро розкаявся. Суд вирішив застосувати до кривдника адміністративний арешт строком на 5 діб.

Син неодноразово нецензурно висловлювався в бік своєї матері, а також погрожував фізичною розправою. Чоловік в судовому засіданні свою вину не визнав. Суд вирішив застосувати до кривдника адміністративний арешт строком на 15 діб.

Син неодноразово нецензурно висловлювався в бік своєї матері, а також погрожував фізичною розправою. Чоловік в судовому засіданні свою вину визнав. Суд вирішив застосувати до кривдника адміністративний арешт строком на 15 діб.

За нецензурні висловлювання в бік свого вітчима та погрози фізичною розправою пасинок отримав 7 діб адміністративного арешту.

Відповідальність є, є і механізми. Саме основне - не мовчати, а діяти та повідомляти", - пише Олексій Білошицький.