9876545694584444Сьогодні, 27 листопада, на Сихові, пройшов вечірній жіночий марш “Поверни собі ніч” проти насильства над жінками. Про це повідомляє сайт ГО “Варта1”. 

Відтак, подія розпочалась о 19:00 год, на площі біля Верхнього Шувару.

Як зазначають учасниці, метою маршу є привернення уваги до проблеми небезпеки міського простору для жінок та дівчат у темний час доби. Організаторками події є ГО «Феміністична майстерня».

1493696 2060063Під час акції учасниці звернуться до державних органів з вимогами активніше реагувати на проблеми насильства жінок.

Поряд з цим, паралельний марш влаштували противники феміністичної жіночої організації, — ГО “Традиція і порядок”, які виступають за традиційні цінності.

Поряд з антинасильницькими гаслами звучать крики “Ганьба”. Також молодики намагались закидати яйцями учасниць маршу, але спроба була невдалою.

"На марш "Поверни собі ніч" проти насильства над жінками приперлись праві і кидались яйцями. Цікаво, вони хоч самі розуміють, що були яскравою ілюстрацією того, проти чого ми й виступали?", - каже учасниця заходу Ярина Дегтяр

Як пиcало видання Zaxid.net, представники організації «Традиції та порядок» дізнавшись про акцію феміністок, вирішили на противагу зробити свій марш у той самий час і у тому самому місці.

«Ми плануємо провести цей марш як антитезу до наших противниць», – підтвердив один із співорганізаторів контракції Ростислав Романченко.

1493696Він розповів, що у їх марші візьмуть участь приблизно 60 членів цієї організації, як і чоловіки так і жінки. Романченко запевнив, що жодних провокацій з їхньої сторони не буде і навіть припустив, що обидва марші можуть розминутися.

Натомість інший представник «Традицій та порядку» Роман Паращич заявив , що учасники маршу таки планують зустрітися з феміністками.

«Ми будемо молитися, дарувати жінкам квіти і навертати їх на путь істинний», – сказав він.

Попри те, що противники феміністок вирішили зробити свій марш у той самий час та місці, координаторка жіночого маршу на псевдо Йош, розповіла, що свою акцію вони скасовувати не будуть.

«Ми будемо проводити акцію так чи інакше. Ми збиремось на місці зустрічі, виголосимо дві промови, про те, чому і навіщо ми це робимо, і пройдемося ходою. Про нашу акцію ми повідомляли в ЦНАП, в районну адміністрацію, а також в поліцію», – розповіла координаторка.

Йош додала, що вони вже четвертий рік поспіль роблять у Львові такі акції і досі ніхто їм не заважав і не зривав маршів.

«Ми вимагатимемо покращення інфраструктури, аби вона гарантувала безпеку жінок в нічний час. Наприклад, поліпшення освітлення вулиць або перенесення зупинок ближче до будинків, аби жінка вночі долала коротший шлях до своєї домівки. Окрім того, ми проситимемо, щоби в темряві водії міського транспорту зупинялися на вимогу жінки ближче до потрібного їй місця. До правоохоронців ми маємо вимогу, щоби вони краще реагували на виклики щодо насильства на вулицях міста», – повідомила Йош.

Також учасниці акції вимагатимуть від української влади підписати конвенцію Міжнародної організації праці №190 про викорінення насильства та домагань у світі праці.

«Конвенція передбачає захист жінок дорогою на роботу та з роботи, отже спрямована на збільшення безпеки вечірніх і нічних вулиць», – наголосили організатори акції.

1493696 2060061Додамо, що організація «Традиції та порядок» створена у 2016 році. Члени цієї організації називають себе традиційними християнами і декларують боротьбу з феміністками і ЛГБТ. 23 листопада вони спровокували сутички з представниками ЛГБТ-спільноти у Києві. В результаті сутичок з поліцією затримали шістьох членів «Традицій та порядку».