73 mainВ Україні хочуть істотно збільшити штрафи за неправильну зупинку і стоянку транспортних засобів. Це передбачає законопроект №2628, нещодавно зареєстрований у Верховній Раді. Ініціаторами проекту виступили 11 народних депутатів.

"Теперішній незначний розмір штрафу за порушення правил зупинки і стоянки не здатний забезпечити превентивний вплив на водіїв і не стримує їх від здійснення зазначених правопорушень", - йдеться в пояснювальній записці до документа.

Зупинка або стоянка на місцях, призначених тільки для осіб з інвалідністю, зараз тягне за собою накладення штрафу від 60 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1020 грн до 1700 грн), а в разі прийняття закону сума штрафу зросте до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 тис. грн).

Автори законопроекту пропонують карати водіїв за порушення правил зупинки і стоянки транспортних засобів штрафом в розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 грн).

Ініціатори законопроекту також пропонують зробити обов'язковою дорожню розмітку в місцях, де заборонено зупинку та стоянку, у вигляді трикутників жовтого кольору з основою 1 метр і висотою 0,5 метра.

Зміни стосуватимуться і фото-, відеофіксації порушень ПДР.

"При здійсненні фотозйомки обов'язкова наявність не менше трьох зображень транспортного засобу (зараз не менше двох, - ред.), Отриманих з різних або протилежних ракурсів, на яких чітко видно заїзд коліс транспортного засобу до місця (на дорожню розмітку), де зупинка, стоянка транспортних засобів заборонена ", - йдеться в проекті закону.

У документі сказано, що до режиму відеозапису відноситься також зйомка на веб-камери, встановлені за рішенням органів місцевого самоврядування та / або їх виконавчих комітетів на території в межах їх повноважень.