43987589495Вчора, 3 січня, в Олеську обвалився дах фондосховища колишнього монастиря капуцинів.
Про це повідомив у Facebook Сергій Грудень, пише ІП "Діло".

«А хто буде займатися фондосховищами? Дах впав (Олесько)», – написав Сергій Грудень і продемонстрував відповідну світлину.

Журналіст  запитав в помічника гендиректора Львівської національної галереї мистецтв Василя Мицька про цю ситуацію.

«Так, обвал частини даху в Олесько відбувся, проте не в замку, а в т.з. Монастирі Капуцинів – нашому фондосховищі. Травмованих немає, музейні предмети не постраждали. Керівництво на місці детально з’ясовує причини. Ми підготуємо більше інформації пізніше, бо музей не близько, аби не було неточностей», – повідомив Василь Мицько.

Профільний заступник Львівської ОДА Юрій Холод пояснив у Facebook, що причиною обвалу став буревій.

«Від буревію сьогодні обвалилася частина даху монастиря капуцинів в Олеську. Дерев’яні перекриття впали на муроване склепіння. На щастя, воно у доброму стані і витримало вагу конструкції. На щастя – бо саме в цьому приміщенні зберігалися понад тисячу експонатів Львівської картинної галереї. Жоден із них, а також ніхто з людей не постраждав. Наразі, переконують фахівці, всі цінні речі у безпеці. Склепіння дуже міцне, на даху вже проводять протиаварійні роботи. Найнагальніше завдання – тимчасово накрити його плівкою, щоб запобігти замоканню, якщо дощ чи сніг. Монастир є пам’яткою архітектури національного значення. Він перебуває на балансі Львівської ОДА, яка передала його в користування Львівської картинної галереї під фондосховища», – написав Юрій Холод.

Згодом цей обвал прокоментували на офіційній сторінці Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького та запевнили, що дах вже перекрито.

82212132 643350649746471 4793605637491654656 n 1"Фактично, ми знову вперлись лобом у гальмування передачі Галереї - тобто Міністерству культури, молоді і спорту - земельних ділянок та будівель музеїв. Більше десяти років Львівська облдержадміністрація не передає будівлю цього фондосховища Галереї до її органу управління, а Міністерство культури, молоді та спорту не може фінансувати протиаварійні та реставраційні роботи згідно бюджетного законодавства. Обласна ж адміністрація, на балансі якої є будівля, не ремонтує її, не реставрує і відмовчується після десятків звернень та пропозицій Галереї.

Усе ж ми зініціювали створення комісії, яка ще в липні 2019 винесла висновки стосовно загрозливого стану даху, чітко розписала рекомендації. В комісії були представники Галереї, представники ЛОДА та представник Державної служби надзвичайних ситуацій. Ключову частину рекомендацій комісії, яку належало зробити ЛОДА як балансоутримувачу (розробка проектно-кошторисної документації, ремонтно-реставраційні роботи) не виконано з невідомих для нас причин. На жаль, в одному з найпроблемніших місць уберегтись від обвалу не вдалось. На щастя, ніхто не постраждав.

Грубо кажучи, на рівні області наша потужна музейна установа, яка здатна забезпечувати себе і активно розвиватись, обмежена правовим «колгоспом», з якого болісно воліє вирватись, який вже стає загрозою навіть для життя працівників.

Очевидною стає системна управлінська криза в ЛОДА, - там рішення з передачі у підпорядкування Міністерству культури, молоді та спорту наших же музеїв свідомо гальмуються. Це, до речі, відбувається на противагу ситуації у Львові, де із міськрадою давно погоджено всі складні майнові питання. Тепер справа не тільки у гальмуванні інтелектуальноестетичного розвитку наших підрозділів, у стримуванні туристичного прогресу регіону. Тепер йде до загрози «травмування та загибелі працівників, безповоротної втрати творів мистецтва, що зберігаються у фондосховищі, втрати пам’ятки архітектури державного значення» - це цитата із Технічних висновків за результатами візуального обстеження конструкції даху костелу Йосипа та келій монастиря Капуцинів (пам’ятки архітектури 1739 р., охор. №406-1,2) у смт. Олесько Львівської області. Датовано від 31.07.2012!

На сьогодні це питання не про відновлення частини даху, що обвалилась, а про повну його заміну. І, дивлячись у корінь проблеми, аби вберегтись від подібних небезпек на майбутнє, аби розвиватись в ногу з епохою, - це питання про передачу Олеського, Підгорецького, Золочівського замків до сфери управління міністерства", - кажуть музейники.