1 0 e4533 0 054224enshot 1
Фото з відкритих джерел
Минув тиждень відтоді, як хірурги Львівської міської лікарні швидкої медичної допомоги пришили хлопцю відірвану руку. І хоча надії на те, що вдасться врятувати кінцівку, було мало, тепер усі впевнені – рука працюватиме.

Миколі Нестеру зі Старосамбірського району – 23 роки. Біда сталася у Львові, під час будівельних робіт. Закладав у бетономішалку пісок. Напарник випадково її включив. Ліву руку затягнуло і пошматувало. Коли намагався рятуватись правою рукою, йому розтрощило палець.

«Не відчував ні болю, ні страху. Лише шок. Викликали «швидку», але товариш, який був поряд і перемотав руку, вирішив, що швидше завезе мене своєю машиною», - згадує хлопець у коментарі Galnet.

Медики кажуть, це було правильне рішення, адже вже через годину після травми Миколу прооперували. З лікарні хлопець зателефонував до мами і сказав, що зламав палець.

«Я приїхала до лікарні. Коли дізналася, що насправді сталося, пережила шок», - каже жінка. Зараз вона постійно перебуває біля сина.

Операція тривала шість годин. Її проводив лікар-хірург Гнат Герич. Йому допомагали ще 9 лікарів.

«Пацієнта доставили до нас у важкому стані, з серйозними травмами двох верхніх кінцівок. Він втратив багато крові. Це була велика рвана рана. Рука трималася на клапті шкіри. Виглядало – дуже страшно! Оцінивши важкість травми, хлопця негайно повезли до операційної. Йому загрожувала інвалідність. Але ми вирішили зробити рятівну операцію з реплантації кисті – відновлення усіх структур: сухожилок, нервів, кісточок, артерій… Зберігаючи цілісність руки, намагалися врятувати пацієнта від інвалідності. На правій кінцівці також була серйозна травма – пошкоджені фаланги пальців. Незважаючи на покази для ампутації, ми виконали операцію з пересадки шкіри. Було вирвано багато сухожилків, тож їх довелося пересаджувати з інших частин тіла.

Унікальність випадку у тому, що таке оперативне втручання у нашій лікарні провели вперше. Завдяки реформуванню нашого медичного закладу, розпочинаємо виконувати втручання різного типу, які не робили раніше. Це – добре, адже в Україні практично у кожній області є максимум одне відділення, яке може виконувати спеціальні операції саме на руці. Якщо масивна кровотеча, пацієнтів намагаються доставити до найближчої лікарні. Коли ж немає змоги зробитити подібну операцію, доводиться ампутувати кінцівки. Зважаючи на це, розпочинаємо розвиток цього напряму.

У даній ситуації була пошкоджена критична зона, оскільки у ній – судини, артерії, вени та інші структури, які, за статистикою, приживаються дуже рідко. Навіть після операції, під час якої все технічно правильно виконано, результати – ненайкращі. Натомість ми вичекали вже деякий термін і впевнені, що на даний момент усе гаразд. Функція руки повністю збережеться», – розповідає Galnet Гнат Герич.

За його словами, пацієнта чекають ще три операції. Одна – на лівій руці та ще як мінімум дві пересадки шкіри на правій. Потім – реабілітація. Вона – надзвичайно важлива, оскільки після таких травм слід правильно розробити руку та відновити усі рухи.

«У нашій лікарні є нове відділення реабілітації. Сподіваємося, що до чотирьох місяців Микола зможе повноцінно відновити її роботу», - зауважує хірург.

Оскільки на лівій руці були перебиті кістки, нерви, м`які тканини, артерії, вени, сухожилки, лікарям довелося повністю їх відновлювати. Усі ці структури – надзвичайно дрібненькі. Аби зберегти функцію руки, відновили кровопостачання, ліквідували переломи кісточок. Тобто, це була мікрохірургічна операція.

Сам ж Микола каже, наразі почувається добре.

«Вже не відчуваю болю. На третій день практично сталося диво – я почав рухати пальцями», - розповідає хлопець. Намагається продемонструвати свої досягнення, натомість спиці для фіксації, які доведеться носити ще близько п`яти тижнів, блокують рухи. Як тільки їх знімуть – проведуть наступну операцію.