1 0 лоор8
Фото: "Кореспондент"
15 квітня на Офіційному інтернет-представництві президента України з’явилася електронна петиція про розірвання договору оренди Києво-Печерської лаври УПЦ МП та передачу її у використання Православній церкві України. Звернення набрало вже майже 15 тисяч голосів.

Ознайомитися із ним можна на сайті Електронних петицій.

"Цілком справедливо, щоб духовну святиню використовувала православна конфесія яка визнана православним світом автокефальною православна церквою на території України.

В свою чергу, Українська православна церква Московського патріархату не є автокефальною православна церквою на території України. Крім того, високі церковні ієрархи Української православної церкви Московського патріархату були неодноразово помічена у висловлюваннях та діях направлених проти українського народу", – йдеться у зверненні.


З огляду на це, використання Києво-Печерської лаври Московським патріархатом слід припинити, розірвавши договір оренди, вважає автор петиції.

У документі перераховуються численні висловлювання ієрархів УПЦ МП проти України та її незалежності.

"У листопаді 2008 року митрополит Онуфрій публічно заявив, що Голодомор 1930-х років український народ "заслужив" сам. 5 серпня 2014 року митрополит Онуфрій в інтерв'ю власній пресслужбі виступив із засудженням антитерористичної операції на Донбасі, а також відмовився визнавати причетність керівництва РФ до дестабілізації ситуації на Сході. Російських терористів-найманців священнослужитель називає не інакше, як "наші одновірці та брати", а проведення АТО — "братське кровопролиття", — зазначається в петиції.

Нагадують, що 18 березня 2016 року в Криму відзначили "День возз'єднання Криму з Росією" і від імені УПЦ МП в урочистостях узяв участь благочинний Севастопольського округу Кримської єпархії протоієрей Сергій Халюта.

На думку автора петиції, Києво-Печерську лавру слід передати Православній церкві України.

"Константинопольська церква вважає ПЦУ єдиною канонічною правонаступницею Київської митрополії", – наголошується в документі. 
Враховуючи вказане вище, використання Києво-Печерської лаври Українською православною церквою Московського патріархату повинне бути припинене шляхом розірвання договору оренди та передане Православній церкві України (ПЦУ).

1 0 gtn5