zamok21У Миколаївському районі на Львівщині спотворили пам’ятку Стільського Городища, що у селі Дуброва. Впритул до середньовічних печер невідомі зробили насип, збудували бетонні сходи та встановили фігуру Матері Божої. Про це сьогодні, 4 травня, повідомила місцева спільнота "Львівське Опілля".

Місцеві активісти вимагають від влади відреагувати на спотворення Стільського Городища — унікальної пам’ятка археології національного значення.

“Ми здивовані, що органи, які повинні контролювати збереження пам’яток — не втрутилися протягом двох тижнів та не реагують зараз. І вимагаємо розслідування, реакції та збереження унікального вигляду пам’ятки. Ми не проти нових сакральних об’єктів, проте такі об’єкти не повинні знищувати історичну спадщину України”, — йдеться у повідомленні.

95366849 126594725669838 7655937809672306688 n 768x768
Фото: Володимир Беньо
На цьому місці майже 2 тижні вели будівельні роботи, зокрема, масштабні насипи грунту та встановлення фігури Матері Божої. Проте, роботи не були узгоджені ані з місцевою ОТГ, ані з відповідальними за збереження історичної спадщини органами обласної влади.

“При цьому, жодної реакції з боку обласної влади досі немає. Такі роботи спотворюють унікальний вигляд середньовічного городища VIII–X століття. Городище — історико-культурний заповідник, пам’ятка археології національного значення”, — пише "Львівське Опілля".

Довідка: Стільське Городище — столиця середньовічної Білої Хорватії. Біла Хорватія (прадавня батьківщина сучасної Хорватії) — це колись велика країна на території Прикарпаття. І саме це село було її столицею. Тут вирувало життя у VIII–X столітті.

Збереглися чимало пам’яток історії: скелі, печера, підземні лабіринти. Її археологи досліджують понад 30 років, відкрив городище археолог Орест Корчинський.

Площа міста, за даними досліджень, становила 250 гектарів, що свідчить про значний культурний розвиток слов’янського населення.

«Стільке Городище» — пам’ятка археології національного значення. У 2015 році Стільське Городище стало історико-культурним заповідником.