48539496498Днями у Львові та кількох районах Львівщини, зокрема на Яворівщині, Сколівщині, Старосамбірщині та Турківщині, випав сніг. Як така несподівана зміна погоди навесні вплине на цьогорічний урожай журналісти поцікавилися у директора Львівського еколого-натуралістичного центру Ігоря Антаховича, повідомляє ЛМН.

«Випав сніг, але температура повітря не опустилася нижче нуля, тому якохось особливих змін не буде. Навпаки, сніг наситить землю вологою, що сприятиме кращому урожаю. Кісточкові плодові дерева – вишні, черешні, абрикоси, сливи, алича – уже перецвіли. Лише від цієї негоди можуть постраждати яблуні та груші – комах нема, пилок змило, зав’язі не було», – розповідає Ігор Антахович.

Еколог зазначає, що були би ще наслідки, якби негода затягнулася на тиждень. Сніг на півтори доби великих проблем не принесе.

«Бджоли теж поки не відчують похолодання. Вони уже вийшли зі зимової сплячки, політали, наїлися, – веде далі Антахович. – Також, якщо негода не затягнеться, не постраждають городина та посаджена картопля. Бо картопля не любить бути довго у холодному грунті, починає гнити. Раніше люди вважали за необхідне її посадити до Великодня. Через часті пізньовесняні заморозки у попередні роки вони відмовилися від цього. Тепер зважають на температуру у грунті: на рівні 5 сантиметрів вона має бути не менше 8 градусів».