890 450 5eb507bb85eeaДослідники зі шпиталю в китайському місті Шанцю виявили коронавірус SARS-CoV-2 в чоловічій спермі. Це перший можливий доказ того, що вірус може передаватися через незахищений сексуальний контакт. Про свої результати вчені повідомили в науковому виданні JAMA Network Open, повідомляє Hromadske.ua

Було відібрано групу з 38 чоловіків віком від 15 років, в яких тести на коронавірус дали позитивний результат у січні-лютому 2020 року. Деякі з них уже повністю вилікувалися від коронавірусної інфекції, деякі ще проходили лікування.

Чоловіки за письмової згоди надали зразки своєї сперми на аналіз. Виявилося, що в близько 16% із них були ознаки SARS-CoV-2 — як у тих, хто вже вилікувався, так і в тих, хто ще лікувався.

«Навіть якщо вірус не може розмножуватися в чоловічій репродуктивній системі, він може залишатися там тривалий час. Можливо, це є наслідком імунного привілею сім’яників», — стверджують учені.

Імунний привілей означає, що деякі частини тіла можуть толерувати антигени, не викликаючи при цьому імунної реакції. Вважається, що цей механізм виник еволюційно — аби уникнути їхнього пошкодження (наприклад, запалювальний процес в оці, яке має імунний привілей, може призвести до втрати зору).

Поки вчені не стверджують однозначно, що знайдений у спермі коронавірус означає його передачу статевим шляхом — але наголошують, що така ймовірність є.

«Для таких пацієнтів можна розглядати утримання від сексу чи використання презерватива як запобіжний захід», — додають вони.