27946967 1986911398214969 708068506 o e1518258525592
фото ілюстративне
Відповідну ініціативу розгорнули місцеві активісти, які спільно із фахівцями з міського відділу освіти уже проводять відповідні тренінги для вихователів. Як обгрунтовують необхідність такого кроку, як до цього ставляться батьки - про це читайте детальніше.

Мати 5-річної Юстини - Соломія в цілому позитивно ставиться до такої ідеї - запровадити сексуальне виховання для дітей. Про це йдеться у сюжеті Суспільного. Мама говорить, що зацікавлена у сексуальному вихованні її дитини у дитсадку. "Коли діти почуть від кількох для себе важливих людей потрібну інформацію, це однозначно добре, - вважає Соломія. - Ми звикли говорити про безпеку на дорозі, що треба її переходити, коли зеле світло...Але не звикли говорити про безпеку свого тіла. Про це говорять безліч досліджень і я обома руками за".

Юстина уже відвідує приватний садок у Львові, де запровадили програму безпеки для сексуального насильства над дітьми.
"Якщо говоримо про сексуальну освіту, цьому навчаємо діток від 5 років, - коментує Анастасія Лужецька, керівниця привтаного дошкільного закладу у Львові. - Що саме можемо розповісти? Наприклад, є "правило трусиків" - це ті межі, , за які не можна заходити нікому. Ми кажемо діткам, що тебе торкатись можуть лише твої батьки".

Педагогиня пояснює: дітям пояснюють, що є певні частини тіла, де їх дозволено торкатись: за ручку,ніжку, плече, до прикладу, проте, в жодному разі не у межах трусиків.

Для підгтовки занять із сексулаьного виховання використовували закордонні джерела інформації. Каже: в Україні чогось подібного немає, тому для викладання беруть інформацію найбільше із книги, підготовленою Радою Європи "Кіко та рука". Якщо інформація подається англійською - то перекладають на українську мову.

Так, Сергій Горбачов, освітній омбудсмен каже : "Загалом я за те, щоб таке виховання було обов'язковим. Бо це суттєва складова частини людини. І треба це виховувати".
Христина Шабат є ініціаторкою впровадження сексуальної освіти у дитячих садках Львова. Вона організовує спільно із фахівцями з міського відділу освіти тренінги для виховтаелів. З її слів, вихователі відвідують дводенні тренінги, після чого отримують методичні матеріали, де чітко розписано, що і як пояснювати дітям.