P00816 152051
Юліан Дорош та його кінокамера
У неділю, 16 серпня, у Національному Музеї ім. А. Шептицького у Львові презентували віднайдений фільм першого кіномитця Галичини Юліана Дороша "Біля джерел народної творчості". Про це повідомляє кореспондент "Форпосту"

Кінострічка 1965-1971 років нещодавно була віднайдена ентузіастами Романом Метельським та Ігорем Ткачиком у квартирі родини Дорошів у Львові по вул. Левицького, 76.

P00816 145550
кадр із фільму
Знято фільм на Косівщині - північній Гуцульщині, що на території сучасної Івано-Франківської області. Загальна тривалість близько 36 хвилин. На 400 метрах кіноплівки переважно чорно-білі кадри гуцульських майстрів різного напрямку за роботою, впереміш з краєвидами Карпат та уривками побутового життя краю. Але є у фільмі і кольорові вставки, зокрема, колоритний Косівський базар.

"Я навіть не мріяв, що колись потраплю у цю квартиру. Нас було четверо: колекціонер кінотехніки та дослідник кіно Ігор Ткачик, директор Національного музею імені Андрея Шептицького Ігор Кожан та відома громадська діячка Тетяна Крушельницька. Я був під враженням від самого помешкання Дорошів, в той час як Ігор Ткачик знайшов невідому раніше 16-ти мм плівку у металевій коробці без жодних написів. Він забрав її собі, щоб переглянути вміст та оцифрувати. Насправді, ми й не сподівались знайти щось особливе. Припускали, що там може бути навчальний фільм чи телевізійна хроніка 80-тих років...Але коли Ігор показав мені вступні титри - у мене перехопило подих", - каже автор та ініціатор "Львівського фотомузею" Роман Метельський.

Оцифровування тривало більше місяця.

"Після спільного перегляду ми зрозуміли, що показувати кіно у такому вигляді не можна - йому бракувало звукової доріжки. Її ми не знайшли, і, судячи з усього, в оригіналі звуку не було. Тоді Ігор взяв на себе сміливість підібрати звуковий ряд, щоб фільм легше сприймався і його можна було показувати ширшій аудиторії", - додає Роман Метельський.

P00816 140859
Роман Метельський
На відео майстри роблять ліжники, сирних коників, пишуть писанки, різьблять. Фільм має присвяту: "Пам'яті Льва Долинського та Данила Фіголя - моїх товаришів молодості цей фільм присвячую". А оригінальні титри не залишають підстав для сумніву в авторстві, місцевості та часу зйомок фільму.

"Коли я побачив кадр, як жінки вибілюють полотно, поливають його, то зрозумів, що йдеться зовсім не про 80-ті роки і ми знайшли справді щось цікаве. "Чистив" фільм і відчував під пальцями безліч склейок - він піддавався редагуванню. Було близько сотні монтажних склейок і оцифрованих шматочків, які потім об'єднав.

Знайти якісну гуцульську музику, яка б підходила по сюжету, темпу та мелодії, було не просто, але таки вдалось"
, - розповідає Ігор Ткачик.

7654324567877798
титри фільму

Наразі, у Львові планують ще декілька показів стрічки, після чого її оприлюднять у відкритому доступі. А вже у середу, 19 серпня, у Львівському Музеї народної архітектури і побуту відкриється виставка фотографій авторства Юліана Дороша, що презентують народні ремесла.

P00816 140008
оригінальна плівка
Довідка: Юліан Дорош (1909-1982) - український фотограф-художник, перший кіномитець Галичини та етнознавець. Дороша справедливо називають одним із найяскравіших українських фотомитців міжвоєнного Львова. Він має у своєму доробку понад 12 тисяч унікальних кадрів про народне мистецтво Галичини. Фотографією захопився ще у гімназії і з того часу вже не випускав фотокамеру із рук – юнацьке захоплення врешті стало справою життя. Його вважають одним із засновників Українського фотографічного товариства. З 1932 року він виконував обов’язки редактора журналу «Критика», а також був одним із редакторів журналу «Світло й Тінь».

P00816 152110

IMG 9773
Квартира Дорошів. Тут планують створити музей. Фото: Роман Метельський
IMG 9754
Квартира Дорошів. Тут планують створити музей. Фото: Роман Метельський
IMG 9785
Квартира Дорошів. Тут планують створити музей. Фото: Роман Метельський
IMG 9771
Квартира Дорошів. Тут планують створити музей. Фото: Роман Метельський