derrМіська влада і забудовник дійшли домовленостей, як має виглядати простір навколо колишнього магазину «Океан» у Львові. До проекту запропонували додати більше озеленення, велодоріжку та інклюзивні елементи.

Нагадаємо, минулоріч там розгорівся скандал довкола мозаїки «Море і риби», яка прикрашала магазин на вул. Володимира Великого із 1982 року. Пережила майже чотири десятиліття, різні культурні та політичні епохи. Аж ось минулого літа її знищив забудовник. Компанія «Ріел-Естейт Груп», яка взялася реконструювати магазин, спершу обіцяла зберегти панно, але домовленість порушила. І цим спровокувала потужну хвилю обурення. Забудовник провину визнав. І зобов’язався своїм коштом відновити автентичний вигляд твору. Роботи тривали майже рік. Але початковий вигляд мозаїки вдалося повернути.

Про це інформує Zaxid.net.

Будівельна компанія спершу планувала звести навколо новозведеного торгівельно-комерційного закладу лише паркінг. Але ідея не сподобалась міській владі. Після тривалої дискусії вдалося досягти згоди.

Представник забудовника Петро Пуняк розповів: «Ми дійшли висновку, що зробимо більше громадського простору, додаємо озеленення. Також в нас буде велодоріжка перед торговим центром. І також зберігаються паркувальні місця».

Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев додає: «Магазин «Океан» у 70-80-і рр. минулого століття формувався як один із ключових об’єктів на осі вулиці Володимира Великого. Коли сьогодні йде реконструкція, цей простір має бути озеленений. Має бути велоінфраструктура. І треба покращити мощення, щоби простір ставав інклюзивним, доступним для всіх категорій мешканців. Також забудовник має ідею створити спортивні елементи. Ми опрацюємо, чи це можливо».

Мешканці району по-різному дивляться на облаштування простору. Сергій, який проживає на вулиці Володимира Великого, каже: «Від цього бетону завжди жар йде влітку. Він парить, і це не є нормально. От зелені дерева — це нормально. Там є тінь, є, де сховатися».

Мешканка Ольга говорить: «Візуально, напевно, було би гарніше, якби це була зелена зона, якби були насадження, бо їх бракує трохи. Але водночас я розумію, що тут паркомісць взагалі немає. І якщо паркінг не збудують, то безпосередньо на подвір’ї мого будинку будуть ставити всі машини, які будуть приїжджати в торговий центр».

Облаштування простору між новобудовою і проїзною частиною — це завжди болюче питання, зауважує громадський активіст Юрій Тер-Арутюнян. Каже: «Ця проблема є систематичною, вона не стосується лише якогось конкретного забудовника. Така ж ситуація є на вулиці біля ЖК «Америка». Така сама ситуація на вулиці Княгині Ольги біля ЖК «Добра оселя» і ЖК «Greenville», біля ЖК «Avalon light».

Після інциденту з панно «Море і рибки» виконком міськради спільно з управлінням культури вирішив, що у новобудовах тепер закладатимуть мистецькі твори.