lviv16latitude161Дерева і чагарники допомагають знизити температуру повітря у Львові і позитивно впливають на самопочуття людей. Рослини беруть участь в регуляції мікроклімату і допомагають знизити температуру повітря, яка в місті зазвичай буває вище, ніж в передмісті. Це явище має назву «міський острів тепла».

Інформує galinfo.com.ua.

Воно виникає з-за щільної забудови і дорожніх покриттів, що активно поглинають теплове випромінювання та відсутності провітрювання території. Центр м. Львова розташований в низовині та затиснений горбогір’ям з трьох сторін.

Теплове забруднення є одним з наймасштабніших та найпоширенішим видом фізичного забруднення у нашому місті. Крім безпосереднього впливу на фізичні характеристики повітря, теплове забруднення сприяє також збільшенню хімічного забруднення.

Більша температура повітря в місті потребує додаткового охолодження приміщень тобто генерації додаткової електроенергії, що, своєю чергою, також провокує більше забруднення атмосфери - як зазначає експерт еколог, кандидат в депутати до Львівської міської ради від політичної партії "Слуга народу" Олег Бота.

oleg bota14143214
У міру урбанізації та зростання населення міста вільний простір для висадки нових дерев на міських територіях скорочується, але в містах завжди має бути місце для зелених насаджень, так як вони виконують далеко не тільки декоративну функцію. Дерева покращують самопочуття городян і допомагають скоротити витрати на системи кондиціювання та техніку для підтримки комфортних кліматичних умов в квартирах. Користь від дерев іноді складно оцінити в грошовому вираженні, адже насадження позитивно впливають на психоемоційний стан городян. Люди, які живуть в зелених районах, рідше відчувають стрес і менше страждають від психологічних проблем.

Треба зауважити, що деревам непросто в місті. Вони змушені боротися за виживання в урбаністичному просторі. Їм заважають підземні інженерні комунікації, електричні дроти, транспорт та інші об'єкти міської інфраструктури. Також серйозною проблемою для зелених насаджень за останні роки є посуха та скорочення популяції міських птахів і ссавців, включаючи кажанів, що призводить до зростання чисельності комах, які шкодять рослинам.

Озеленення міст - це ефективний спосіб адаптації до змін клімату. Міська влада Львова повинна приділяти озелененню достатньо уваги, але при цьому також знижувати антропогенне навантаження на навколишнє середовище що може привести до кліматичної катастрофи.

Збільшення числа дерев у Львові дозволить зменшити теплове забруднення та надасть змогу оцінити людям важливість природи, яка повинна бути невід'ємною частиною міста, а не існувати окремо від нього.