124417314 3243817535747921 2538204369329183316 nУ Львові хірурги обласної дитячої клінічної лікарні ОХМАТДИТ вперше використали метод VAC-терапії для лікування хірургічної інфекції у двомісячного хлопчика. Про це повідомили на офіційній сторінці ОХМАТДИТу у Facebook.

"У травні до нас потрапив хлопчик у віці 2 місяців. Дитина мала вроджену ваду розвитку кишківника - кишкову непрохідність, внутрішньоутробну інфекцію", - розповідають лікарі.

Перші місяці життя дитина фактично провела у лікарні - її двічі оперували в лікарні іншої області. Коли у дитини цей стан повторився втретє, батьки вирішили більше не гаяти часу, послухали поради друзів зі Львова і приїхали в ОХМАТДИТ.

"Ми вперше побачили нашого маленького пацієнта у дуже важкому стані - у нього була кишкова непрохідність, декомпенсована форма, важка внутрішньоутробна інфекція. Наша команда взялася за маленького і прооперували його", - розповідає заступник директора Львівської дитячої лікарні "ОХМАТДИТ" із хірургічної частини Богдан Мальований.

Одужання було непростим. Доглядати за пацієнтом було завданням таким же складним, як і лікування. Дитячий кишківник реагував на чхання, кашель, будь-які гігієнічні процедури стали для дитини справжнім випробуванням. 

Тим часом рани вперто не гоїлися попри всі старання медперсоналу.

"Не таємниця, що загоїти важкі хірургічні інфекції - завдання не з легких в усьому світі. Команда хірургів після додаткових консультацій прийняла надважливе рішення і у червні ми наважились на безпрецедентний крок - вперше у Львові використати метод VAC-терапії (vacuum assisted closure) або вакуумне лікування інфекцій. Це найсучасніший спосіб вилікувати найважчі інфекції, які неможливо лікувати всіма відомими способами. У черевну порожнину маленького пацієнта лікарі помістили спеціальну систему з армуючої губки, покритої іонами срібла, і спеціальної плівки, якою закрили всі органи черевної порожнини від інфікованих. Живіт при цьому не зашивається. Дозований від'ємний тиск дозволив рані очищуватись від інфекції і вже зовсім скоро ми могли продовжувати лікування непростого пацієнта", - кажуть хірурги.

Хірургія, VAC-терапія і постійна турбота перемогли хворобу. Дитину успішно виписали додому.

"Поки що дитина вдома зі стомою. Мама розповідає, що її синочок уже набрав вагу, тобто у нього все добре з обміном речовин, незважаючи на оперований кишківник, він добре їсть. Минулого тижня маленький пацієнт з мамою приїхав на контрольне обстеження. Зараз ми готуємося до наступної операції, щоб ліквідувати стому. Це буде фінальний етап лікування цієї дитини", - розповідають хірурги.

За усіма прогнозами лікарів, хлопчик буде вести звичайний спосіб життя і не відрізнятиметься від своїх однолітків.

Операційна бригада - Богдан Мальований, завідувач хірургічного відділення ОХМАТДИТу Роман Стеник, ординатор хірургічного відділення Олег Содома. Анестезіологічний супровід здійснювала команда на чолі з Надією Михайловською.