112879326 mediaitem112879325Через пандемію коронавірусу Україна може стикнутися із найгіршою рецесією за десятиріччя. Унаслідок рецесії понад 9 млн людей опиняться в бідності, пише Zaxid.net з посиланням на ООН.

За даними дослідження, з початку пандемії понад 80% українських домогосподарств втратили доходи та у більш ніж 40 % сімей принаймні один член родини втратив роботу.

Також збільшується частка домогосподарств, які мають заборгованість: 15 % у вересні проти 11 % до початку пандемії. Загалому унаслідок рецесії понад 9 млн людей опиняться в бідності.

Підкреслюється, що хоча наразі немає окремих даних стосовно сходу України, зокрема Донбасу, ймовірно, соціально-економічні наслідки цього спаду для постраждалого внаслідок конфлікту регіону будуть руйнівними.

На непідконтрольних Україні територіях наразі 58 % родин повідомили про використання негативних механізмів пристосування для задоволення свої основних потреб, порівняно з 49 % на початку 2020 року.

Рецесія – це фаза економічного циклу під час якої відбувається загальне зниження економічної активності. Зазвичай рецесії трапляються під час загального зниження витрат. Це може спричинюватися різними подіями, наприклад фінансовими кризами, шоком зовнішньої торгівлі, несприятливим шоком пропозиції, пандемією.

Характеризується нульовим ростом валового національного продукту чи його падінням протягом більше ніж півроку. Рецесія найчастіше веде до масових падінь індексів на біржі.

Як правило, економіка однієї країни залежить від економіки інших країн, тому економічний спад в тій чи іншій країні може призвести до спаду економік в інших країнах і навіть до краху на світових біржах. Рецесії притаманні також багато інших ознак циклічних криз, наприклад, зростання безробіття.