Screenshot 4Львів’янці Христині — три роки, а вона вже разом із батьками знімає відеоролики та дає поради у соціальних мережах, як не помилятися, коли говориш українською.


Про це Ділу повідомила Леся Дуда, засновниця Мовної майстерні “Слово на нОво”.

« — Христю, візьми до салату вилку, так буде зручніше.

— Дідусю, я візьму не “вилку”, я візьму виделку!»

Такі діалоги, коли зустрічається велика родина, — зовсім не дивина. Мама Христі змалечку доньку навчає не лише мовним нормам, але й тому, аби Христя ці знання передавала іншим.

Спочатку Христина дивувалася, чуючи у садочку, що речі потрібно залишати у «шкафчику». «Що таке шкафчик, чому не закупили шафки?» Пізніше дівчинка почала давати мовні поради близьким. Так і виникло бажання рухатися далі і поширювати знання не лише серед тих, хто постійно поряд.

Разом із батьками Христя започаткувала власну сторінку в Instagram, де мовне коученятко Христина Малина (khrystyna.malyna) дає майстер-класи з української. Там і про те, що очі заплющують, а не “закривають”; про троянди, які не “рози”; про те, як Христина подорожувала до Туреччини, але ніколи не була у “Турції”.

На майстер-класах в Instagram все не закінчиться, у планах — запуск повноцінної відеопрограми для вивчення української як першої мови дитини. У 10 випусках Христя навчатиме свого друзяку Бомка правильних назв речей, що оточують сучасну дитину.

Глядачі разом з ведучими завітають на дитячий майданчик, відвідають дошкілля, організують День народження, пектимуть тістечка, доглядатимуть за молодшим братиком і, звісно, – розпаковуватимуть цікавезні іграшки. І все це – вивчаючи рідну мову. У кінці кожного з випусків блогерка Христя отримуватиме відеоповідомлення від українських зірок.

Для того, аби втілити у життя ідею відеопрограми, Христя, як справжня блогерка, потребує команди та ресурсів. Команда є, а накопичення ресурсів — у процесі.

Кілька місяців тому було розпочато збір коштів для запуску відеопрограми «Христя і Бомко» https://biggggidea.com/project/hristya-i-bomko/. На сайті Спільнокошт уже 161 людина підтримала ініціативу трирічної Христини: вдалося зібрати майже 78 000 гривень. Залишається ще 38 днів, аби зібрати 12 000 гривень. Підтримуйте цю ідею, чекайте влітку-восени відеопрограму «Христя і Бомко».