IMG 6096З січня цього року українці отримують окремі рахунки: один за газ, другий – за його доставку. З чого складається тариф за розподіл газу та як розрахувати пла-тіж самостійно розповіли у АТ «Львівгаз».

Що включено в тариф за доставку/розподіл газу?

Тариф за доставку газу затверджує Національна комісія, що здійснює державне ре-гулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), станом на сьогодні він складає 0,99 грн за 1м3 без ПДВ. У ціну включена робота оператора газорозподільних си-стем. У Львові цю функцію виконує АТ «Львівгаз».

«У вартість за доставку газу входить цілодобова робота аварійної бригади та виклик 104, ремонт та заміна газопроводів, які на Львівщині є найстарішими в Україні, регулювання та підтримка тиску для подачі газу в оселі, обслуговування лічильників газу, а також профіла-ктика, ремонт та заміна газового обладнання в оселях. Тобто оплата за доставку газу – це інвестиція у комфорт та безпеку споживачів», - зазначив Олег Вінцюк, комерційний дирек-тор АТ «Львівгаз».

Чому споживач платить за газ, який використав у минулому році, а не за фактично використаний зараз?

Така схема нарахувань, впроваджена з січня 2020 року, є більш зрозумілою та про-зорою. Особливо зручним це нововведення є для споживачів, які мають автономне опа-лення. Раніше у зимовий період, коли споживання газу було найбільшим, рахунок за газ був значно більшим, що створювало фінансовий дискомфорт для багатьох споживачів. Відтепер же загальний рахунок розподілено рівномірними частинами щомісяця, що змен-шує навантаження на сімейний бюджет.

 Крім того, згідно з рішенням НКРЕКП, споживачі газу отримали можливість вибору та не прив’язані до постачальника. Конкурентні механізми на ринку газу дозволяють обра-ти для українців найбільш комфортний варіант постачальника газу.

Чи можливо розрахувати тариф за газ самостійно?

Так, формула для споживачів природного газу виглядає наступним чином:

Для квартири або будинку лише з газовою плитою, що споживає 200 м3 газу на рік, за існуючим тарифом щомісячний платіж становитиме 200/12*1,188 (тариф 0,99 та 20% ПДВ) = 19, 8 грн.
Оселя з газовою плитою та колонкою, що споживає 300 м3 на рік, 300/12*1,188 = 29,7 грн щомісяця.
Квартира з газовим опаленням та обсягами 1700 м3 на рік – 1700/12*1,188 = 168,3 грн.
Будинок із газовим опаленням та 2200 м3 на рік – 2200/12*1,188 = 217,8 грн на місяць.