a60d6173 f89d 412a af3f 2efcc964b235 cx0 cy39 cw0 w1023 r1 sВантаж із тонною героїну, який продемонстрували у Львові, скоріш за все, був контрольованою закупівлею. Спецслужби вели його з моменту потрапляння в Україну, а може і раніше, говорять експерти, пише Радіо Свобода.

В «розробці», схоже на те, брали участь не тільки українські, але і європейські чи американські правоохоронці. Наркотики мали переправити до Європи дипломатичною поштою – про це правоохоронці майже не говорять.

Більше ніж тонну героїну конфіскували у Львові оперативні працівники Служби безпеки України – за версією слідства наркотики потрапили до України ще в грудні 2020 року. Їх завезли через чорноморський порт «Південний» поблизу Одеси. За оцінками правоохоронців, вартість цього об'єму героїну – близько 2,3 мільярда гривень. Точніше можна буде сказати після експертизи – поки невідомо, наскільки «чистим» був героїн і чи не планували його розбавляти для продажу.

Вантаж надійшов із Пакистану, говорять правоохоронці. До західної України його везли під виглядом харчових продуктів, а до Євросоюзу збиралися відправляти як дипломатичну пошту. Оперативники служби безпеки затримали на складі чотирьох громадян Туреччини, які якраз фасували героїн

Деталі цієї спеціальної операції не розголошуються. Як наголосила в коментарі Радіо Свобода речниця управління СБУ у Львівській області Роксолана Яворська, адреса, де затримали людей і знайшли наркотики, а також ім’я власника приміщення, не розголошується.

«Громадяни Туреччини не часто були у Львові, тимчасово орендували квартиру, де управління проводило обшуки. Вони не мешканці Львівщини, а прибули для реалізації товару, його розфасування і подальшого переправлення через кордон у країни ЄС», – наголосила Яворська. В затриманих були наліпки на дипломатичний багаж.

Таємницю слідства також становить можлива провина власнику складу, де фасували наркотики. Наразі приміщення опечатані, а їхньому власнику досі не повідомлено про підозру. Наркотики привезли до Львова на легкових автівках або вантажівках – героїн був запакований у продуктових контейнерах.

Героїн потрапив до України через море

Вантаж наркотиків до України був «контрольованим постачанням», говорять неофіційні співрозмовники Радіо Свобода, тобто спецслужби знали про них і використовували всі можливості для отримання інформації про канали збуту і постачання. Втім, офіційно не говорять навіть про це. Зокрема в спецоперації брали участь представники регіонального відділу Державної фіскальної служби, чиї співробітники працюють у порту «Південний», де оформлювали вантаж. Але на митниці від коментарів відмовилися. Також не стали коментувати спецоперацію в одеському відділенні СБУ – тільки зазначили, що усім займався Київ.

У столичному пресцентрі СБУ повідомили, що операцію справді планувало і координувало виключно головне управління служби безпеки. «Залучалось тільки Львівське управління і тільки на фінальному етапі, для затримання. Одеське відділення СБУ не залучалось – для проведення спецоперації виїжджав підрозділ з Києва», – наголосили у пресцентрі.

На думку президента «Асоціації міжнародних експедиторів України» Віктора Берестенка, спланувати й «продавити» проведення такої операції могли тільки завдяки співпраці із міжнародними партнерами – з Євросоюзу чи Сполучених Штатів. На локальному рівні правоохоронці занадто корумповані для таких затримань і спецоперацій, говорить експедитор. Це могли бути або представники Інтерполу, або Європолу чи американського управління з боротьби із наркотиками.

«Точної інформації в мене, звісно, немає, але є практика. Наприклад, у 2011 році на одному з пунктів пропуску затримали велику партію кокаїну в ананасах. Але за хабарі наші правоохоронці пропустили цей наркотичний вантаж. Тільки після тиску з боку американських партнерів наркотики повернули до зони митного контролю і влаштували показове шоу про затримання і боротьбу із наркотиками», – говорить Берестенко.

Він припускає, що коли вантаж відправили до України, місцеві правоохоронці могли не знати про цю спецоперацію, або навпаки знали та готувались пропустити її за хабар. Деякі наркотики поступають в Україну по так званому шляху «ЕКУМЕД» – із Південної Америки до Середземного моря, а потім до Чорного. Кокаїн та героїн часто ховають у продуктах, говорить Берестенко.

«В нас корумповані правоохоронці, тому наркотики простіше завезти в Україну, а в Європу потім відправити сухопутними шляхами. Ви розумієте, що уряди тих країн, звідки наркотики відправляють, також зацікавлені в цих вантажах. Експедитори й митники могли та не знати про характер вантажу. Або пропустити за хабар у 200 доларів – інспектори отримують зарплатню в 5-7 тисяч гривень», – говорить Берестенко.