WLM2020 in Ukraine winners attributed 001В українській частині найбільшого міжнародного конкурсу фотографій об’єктів культурної спадщини для Вікіпедії під назвою «Вікі любить пам’ятки» обрали 10 найкращих робіт. Фотографія Церкви Святого Юрія, розташованої у місті Дрогобич Львівської області, посіла перше місце. Це фото стало найкращим і серед інших світлин Львівщини. Авторкою фото є Олена Курило.

Про це повідомила пресслужба ЛОДА.

У 2020 році на конкурс подали понад 47 тисяч світлин та відео пам’яток культури України, що є рекордом за всі роки проведення конкурсу в Україні. Цьогоріч свої роботи завантажили понад 550 авторів. За кількістю фото Україна посіла перше місце серед 50 країн-учасниць.

Найкращими, за оцінками журі, стали 10 світлин пам’яток, розташованих у Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Львівській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Чернігівській областях та місті Київ. Більшість об’єктів — пам’ятки архітектури, також є одна пам’ятка археології та пам’ятка історії. Ці фотографії представлять Україну на міжнародному етапі конкурсу, де позмагаються з переможцями інших країн.

Фотографія Церкви Святого Юрія, розташованої у місті Дрогобич Львівської області, посіла перше місце. Це фото стало найкращим і серед інших світлин Львівщини. Авторкою фото є Олена Курило.

Олена Курило розповіла, чому вирішила взяти участь у конкурсі:

«Я вже довгий час для пошуку нової інформації першочергово використовую Вікіпедію. Мене завжди подобалась ідея з якою створена Вікіпедія — кожен може поділитися своїми знаннями та зображеннями з іншими. В цьому році я побачила чудову можливість приєднатися до спільноти людей, які займаються дуже корисною справою — наповнюють якісним контентом чудовий ресурс. І я дуже рада, що тепер мої зображення ілюструватимуть статті і можуть бути корисними».

Церква Святого Юрія — пам'ятка галицької дерев'яної архітектури кінця XV — початку XVI ст. Храм кілька разів перебудовувався й остаточних архітектурних форм їй надав український будівничий Григорій Тесля з Дрогобича. Пам'ятка є частиною відділу дерев'яної архітектури музею «Дрогобиччина».

«Мета конкурсу “Вікі любить пам’ятки”— зібрати знімки всіх об’єктів нерухомої спадщини світу для ілюстрування статей у Вікіпедії та привернути увагу до стану збереженості цих об’єктів. Проєкт згуртовує навколо себе фотографів, краєзнавців, вікіпедистів та усіх небайдужих до збереження культурної спадщини. Цього року у нас серед 10 переможців — 10 різних авторів та 9 регіонів. Дуже добре, що Україна буде представлена на міжнародному етапі такою різноманітною», — прокоментувала Наталія Тимків, адміністраторка української Вікіпедії, членкиня організаційного комітету «Вікі любить пам'ятки».

У межах конкурсу визначали авторів найкращих фотографій та учасників, що сфотографували найбільшу кількість об’єктів, загалом та за областями. А також переможців у спеціальних номінаціях «Віа Регіа Україна», «Єврейська спадщина», «Млини» та «Відео».

Списки проєкту «Вікі любить пам’ятки» у Вікіпедії залишаються найбільшою відкритою базою офіційних пам’яток культури України. Цього року кількість об’єктів у списках налічує понад 92 тисячі.

В Україні конкурс проводить громадська організація «Вікімедіа Україна».

Прес-реліз та усі фото-переможці на сайті «Вікімедіа Україна».

Для довідки: «Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments) — міжнародний конкурс фотографій пам'яток культурної спадщини для ілюстрування Вікіпедії, який був започаткований у 2010 році в Нідерландах. Конкурс був визнаний Книгою рекордів Гіннеса найбільшим фотоконкурсом у світі. Всього за час проведення конкурсу було завантажено понад 3,1 млн фотографій, з них понад 320 тисяч — фото з України.