52a022e45c7d0ab3413ed91963a972c5Січень 2021 року став знаковим для малого і середнього бізнесу. Справа в тому, що тепер підприємці повинні багато чого змінити в своїй діяльності. Йдеться про новації в оподаткуванні, установку касових апаратів, повний перехід на державну мову в системі обслуговування, інформує ТСН.

Податки та єдиний соцвнесок зросли для ФОПів

Мінімальна зарплата зросте в 2021 році двічі: в січні її рівень склав 6000 грн, в грудні цей показник підніметься до 6500 грн. Нагадаємо, в грудні-2020 мінімальна зарплата перебувала на відмітці 5000 грн.

Крім цього, збільшується і прожитковий мінімум. У січні показник для працездатних осіб становить 2270 грн, а від 1 липня - зросте до 2379 грн, від 1 грудня - до 2841 грн.

Якщо мінімальна зарплата та прожитковий мінімум зростають, збільшується й податкове навантаження на бізнес. Це означає, що фізособи-підприємці (ФОП), що перебувають на 1-й, 2-й і 3-й групах та загальній системі оподаткування, будуть більше платити податків у вигляді єдиного соціального внеску (ЄСВ) та єдиного податку.

Зокрема, ЄСВ становить 22% від мінімальної зарплати. Відповідно, від січня бізнес заплатить мінімум 1320 грн на місяць, від грудня - 1430 грн на місяць.

При цьому максимальний єдиний соцвнесок становить у 2021 році 19800 грн. Ця сума розраховується за формулою - 22% від 15-ти мінімальних зарплат. Такий значний ЄСВ доведеться заплатити, якщо підприємець заробить близько 90 тис. грн за місяць.

У той же час єдиний податок становить 10% від прожиткового мінімуму для ФОП з першої групи, а для другої групи - 20% від мінімальної зарплати.

В результаті підприємці з перших двох груп оподаткування заплатять в цьому році такий єдиний податок.

Перша група. Від січня оплата єдиного податку складає 227 грн, в липні доведеться заплатити 237,9 грн, а в грудні - 284,1 грн.

Друга група. У січні єдиний податок зріс до 1200 грн, в грудні цей показник складе 1300 грн.

Своєю чергою, для третьої групи єдиний податок становить 5% від доходу або 3% від доходу плюс податок на додану вартість (ПДВ). Тому тут підприємці рахують оподаткування самостійно.

Якщо ж говорити про бізнес, який працює на загальній системі оподаткування, то такі підприємці платять 18% податку на дохід фізосіб (ПДФО) та 1,5% військового збору від чистого доходу (вся виручка мінус підтверджені витрати підприємства).

Кого з українців звільнили від сплати ЄСВ

Цього року деякі категорії громадян звільнені від сплати єдиного соціального внеску. Таку можливість отримали, зокрема, фізичні особи-підприємці та особи, які ведуть незалежну професійну діяльність. Але при цьому вони отримують пенсію за віком або за вислугою років, а також якщо є особами з інвалідністю. Ці люди можуть платити ЄСВ, але тільки в добровільному порядку.

Також можуть не сплачувати єдиний соцвнесок фізособи-підприємці та українці, які проводять незалежну професійну діяльність. Але в той же час ці люди мають основне місце роботи. Тому роботодавець оплачує страховий внесок за цих працівників в розмірі не нижче мінімального показника.

Крім цього, якщо люди займаються незалежною професійною діяльністю та при цьому є ФОП з того ж виду господарської діяльності, вони можуть не платити єдиний соціальний внесок.

Підприємці почали працювати зі збільшеним оборотом

У 2021 році зросли обсяги граничного доходу для платників єдиного податку. Ці ліміти прив'язані до мінімальної заробітної плати.

Це означає, що в першій групі ФОП зможуть заробити 1 002 000 грн (раніше - 1 млн грн); у другій групі - 5 004 000 грн (раніше - 5 млн грн), у третій групі - 7 002 000 грн (раніше - 7 млн ​​грн).

У разі, якщо фізособи-підприємці перевищать ці межі доходу, то з додаткової суми доведеться заплатити 15% єдиного податку. Також можуть бути донараховані ПДФО, військовий збір, ЄСВ, а також ПДВ. Крім того, підприємець повинен буде перевестися на загальну систему оподаткування.

Які види бізнесу зобов'язані встановити касові апарати

Бізнес поступово впроваджує у своїй діяльності касові апарати. Так, в січні реєстратори розрахункових операцій (РРО) зобов'язані встановити власники магазинів, які торгують складною побутовою технікою, ліками та медичними  виробами, ювелірними прикрасами.

При цьому підприємці повинні працювати, не перевищуючи річний ліміт доходу в 220 мінімальних зарплат (зараз ця сума становить 1,32 млн грн).

А ось тим підприємцям, хто працює в сферах інтернет-торгівлі, ресторанів, готелів, туризму та ін., - поки можна видихнути. Ці види бізнесу будуть встановлювати РРО тільки через рік - від січня 2022-го.

Держказначейство приймає ЄСВ на новий рахунок

Починаючи від січня 2021 року, підприємці повинні сплачувати податки та єдиний соцвнесок на нові рахунки Держказначейскої служби. Оновлені реквізити для сплати ЄСВ, зокрема, можна знайти на сайті Державної податкової служби.

До речі, якщо ФОП має свій кабінет платника податків, там можна знайти всю необхідну інформацію.

Важливо врахувати ці новації, адже якщо підприємці перерахують гроші на старі рахунки, ці платежі повернуться громадянину назад.

Контролювати облік доходів можна у вільній формі

Цього року змінився порядок ведення доходів і витрат для фізосіб-підприємців. Зокрема, ФОП, які працюють в 1-й, 2-й і 3-й групах оподаткування (в останньому випадку - без ПДВ), можуть вести облік у вільній формі в паперовому або електронному вигляді. Але весь заробіток потрібно буде відображати щомісяця.

А ось фізособи-підприємці, що перебувають в 3-й групі і є платниками ПДВ, також можуть в будь-якій формі контролювати свої доходи і витрати. При цьому важливо щомісяця демонструвати всю дохідну і видаткову структуру бізнесу.

У той же час ФОП, що працюють на загальній системі оподаткування, а також особи, що займаються незалежною профдіяльністю, зобов'язані вести облік доходів і витрат за встановленою формою у паперовому або електронному вигляді, в тому числі через онлайн-кабінет платника податків. Весь порядок визначає Міністерство фінансів. Нині підприємець може здійснювати фінансовий контроль свого бізнесу шляхом заповнення Книги обліку доходів і витрат. Цього року платники єдиного податку більше не повинні реєструвати книгу в податкових органах.

Що ж означає вільна форма ведення доходів і витрат підприємства? Підприємці можуть використовувати для контролю своєї фінансової діяльності зошити, журнали, таблиці в файлах Ексель, Книгу обліку доходів і витрат та ін.

У сфері обслуговування потрібно говорити українською мовою

Від 16 січня весь бізнес, який працює в публічній площині, - а це ресторани, магазини, готелі, медичні установи, спортзали та інші структури, - зобов'язані спілкуватися з клієнтами державною мовою. Винятком може стати ситуація, коли відвідувач сам попросить менеджера або продавця звернутися до нього іншою (російською, англійською, німецькою) мовою.

Перехід на українську мову торкнеться не тільки спілкування в сфері обслуговування. Підприємці також повинні перевести всю супутню інформацію, наприклад, меню, цінники, куточок споживача.

Експерти: держава повинна підтримати бізнес фінансово

Опитані ТСН.ua аналітики по-різному оцінюють ефективність новацій, з якими бізнес увійшов у 2021 рік. Так, керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський вважає, що частина нововведень - наприклад, єдиний казначейський рахунок для сплати податків, пільги з ЄСВ, скасування обов'язкової книги обліку, - спрямовані на спрощення та полегшення ведення, перш за все, малого бізнесу.

У той же час Забловський впевнений, що питання з впровадженням РРО стало черговим каменем спотикання між малим бізнесом і владою, незважаючи на те, що проблему можна було усунути ще на етапі обговорення самого законопроєкту про касові апарати.

"Будь-який бізнес, як великий, так і малий, вважає за краще просту і зручну систему оподаткування зі зрозумілими правилами гри, які не так часто змінюються, особливо в умовах пандемії коронавірусу. Тому початок року в реаліях ведення бізнесу в Україні - це така собі "зона дискомфорту" з урахуванням частоти і складності податкових, адміністративних змін. До того, не можна забувати про фактор затяжних свят - це дуже часто стає справжнім кошмаром для фінансових та бухгалтерських працівників багатьох компаній", - пояснив аналітик.

Своєю чергою глава Асоціації франчайзингу України Андрій Кривонос в коментарі ТСН.ua зазначив, що січневі новації не сильно вплинуть на бізнес. Проблема полягає в іншому - навколо цих тем створено серйозне соціальне напруження.

"Потрібно розуміти, що рано чи пізно підприємці прийдуть до єдиного казначейського рахунку, зростання ЄСВ, повного переходу на державну мову та ін. Але більша частина ФОП, особливо ті, хто торгує на ринках, звикли працювати без контролю держорганів. І ці підприємці найбільше чинять опір нововведенням. Тому важливо зрозуміти, що якщо підприємець хоче працювати, треба переходити в легальне поле, а якщо не хоче працювати - тоді варто закрити бізнес. Правда, держава також повинна підтримати підприємства, знизити градус соціальної напруженості в обговорюваних питаннях та вводити законодавчі зміни поступово, а не оптом", - вважає Кривонос.

Тим часом в умовах пандемії потрібно вирішувати ще одну серйозну проблему, уточнює Кривонос. Йдеться про забезпечення доступності фінансування з різних джерел, гарантування можливості отримати в банках нові кредити або пролонгувати чинні позики.

"Держава повинна подбати про те, щоб бізнес мав доступ до дешевих ресурсів та міг за спрощеною процедурою отримати кредитні гроші на купівлю обладнання або виконання інших бізнес-завдань. Поки ця проблема недостатньої фінансової підтримки від держави не вирішена, все більше малих і середніх підприємств будуть закриватися в цю кризу", - пояснив економіст.