5f0f46c0c5071 ukraine 959905 1280
фото ілюстративне з відкритих джерел
Коротка тривалість життя і низька народжуваність залишаються головними проблемами демографії в Україні.

Про це в ефірі телеканалу "Україна 24" розповіла провідна наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАНУ Лідія Ткаченко.

"Як правило, головна увага в нас приділяється народжуваності, але основна наша проблема ще з радянських часів - коротка тривалість життя, і немає стабільної динаміки зростання, на жаль. Багато людей помирає навіть у працездатному віці, особливо чоловіки, тому велика різниця між кількістю жінок та чоловіків. Звичайно ж, проблема і в дуже низькій народжуваності, одній з найнижчих в Європі", - зазначила Ткаченко.

Експертка зазначила, що стан суспільства в Україні - це пряме відображення демографії зокрема.

"Очевидно, нам потрібно навчитися краще ставитися один до одного, сам настрій потрібно міняти для того, щоб люди почувалися спокійніше і впевненіше. Для кращої народжуваності потрібна впевненість у завтрашньому дні, як би це не банально звучало", - сказала вона.

За словами Ткаченко, демографічна ситуація у нас найбільш схожа на ситуацію в Молдові, Білорусі, Росії, а також у країнах Балтії, при тому, що вони вже давно в Євросоюзі.

За даними Держстату, за рік населення України стало менше на 300 тисяч осіб і станом на 1 грудня 2020 року становило 41 мільйон 630 тисяч осіб.