a151660098 136764544971238 6369491504902395250 o
фото з фб-сторінки комісії ЛОР
Так, на сесії Львівської обласної ради 16 лютого депутати проголосували за те, щоб 2021 рік визнати роком Маркіяна Шашкевича.

Про це інформують на фб-сторінці Комісії культурної спадщини та туризму Львівської облради.

"І саме цьогоріч із обласного бюджету, на пропозицію голови нашої комісії Іван Щурко, мають профінансувати реставраційні роботи пам’ятного хреста поету та священику. Також йдеться про виготовлення проектно-кошторисної документації для робіт на пам’ятці", - йдеться у дописі.

"Тішить, що ідею реставрації хреста Шашкевича також давно обговорює депутатський корпус Золочівської районної ради та місцеві громадські активісти. Отже, є ініціатива і є розуміння важливості пам'ятки на місці", - зазначив також Іван Щурко.

Хрест на Білій Горі біля села Підлисся у Золочівському районі є яскравим зразком українського архітектурного модерну. А його автором став знаний львівський архітектор початку ХХ століття Олександр Лушпинський.

Монумент споруджено 1911 року - до століття з дня народження провідного члена «Руської трійці», священика УГКЦ о. Маркіяна Шашкевича, який народився у Підлиссі. Затишна садиба священичої родини Шашкевичів збереглася донині; в ній відкрито меморіальний музей.

У комісії ЛОР переконані, що "фахова реставрація хреста стане одним із важливих заходів відзначення року Шашкевича.
Наразі ця пропозиція внесена у проєкт переліку заходів програми збереження культурної спадщини на 2021 рік.

Нагадаємо, саму програму сесія має затвердити у четвер, 18 лютого, а перелік заходів - вже у березні."