Na vulytsi Lysenka vidrestavruvaly plyushchevu bramu 08Ще одну історичну браму вдалося відреставрувати у Львові в рамках міської програми співфінансування разом із мешканцями. Цього разу фахівці продовжили життя дверям будинку на вулиці Лисенка, 32 — тут відновили дерев’яну дубову браму.

Na vulytsi Lysenka vidrestavruvaly plyushchevu bramu 02«Ця брама, як і інші, була занедбаною із втраченими декоративними елементами. Так, у ній були пошкоджені місця врізок замків. Також ми реставрували елементи нащільних планок. Окрім того, заміни вимагали цокольні дошки», — розповів реставратор Ростислав Малецький.

За словами фахівця, реставрації вимагала одна сторона коробки дверей, яка зігнила.

Na vulytsi Lysenka vidrestavruvaly plyushchevu bramu 05«На цих дверях зірваними були деякі замки, які довелося замінювати, також ми відновили шпінгалети, а ще переклеїли тахлі і оновили їх — у деяких місцях вони були потріскані. Також понищеними були металеві решітки, з яких була вирвана частина декоративних елементів», — додає реставратор.

Ця брама має також кілька унікальних особливостей. Зокрема, у неї нестандартне рішення світлика.

Na vulytsi Lysenka vidrestavruvaly plyushchevu bramu 01«У цій брамі світлик різьблений, а сам фасон брами характерний для дверей вулиць за периметром — Личаківська-Лисенка-Просвіти. Вони унікальні тим, що внизу мають особливі тахлі, які не були характерними для австрійського чи польського періодів. Вони — самобутні», — додає Ростислав Малецький.

Ще одна особливість дверей — елементи плюща на декоративних елементах.

Na vulytsi Lysenka vidrestavruvaly plyushchevu bramu 04«Цей сецесійний будинок має на фасаді навколо брами елементи декору у вигляді цієї рослини. Також плющ зображений і на дерев’яних декоративних елементах цієї брами. На додаток, вони простежуються і на кованих частинах», — додає Ростислав Малецький.

Реставраційні роботи цієї брами коштували майже 58000 грн, з яких мешканці оплатили 30% - це майже 17 400 грн, іншу частину покрив бюджет міста.

Na vulytsi Lysenka vidrestavruvaly plyushchevu bramu 06Na vulytsi Lysenka vidrestavruvaly plyushchevu bramu 03Na vulytsi Lysenka vidrestavruvaly plyushchevu bramu 07