o45967948504У Львові на Піскових озерах (Алтайські озера), що розташовані у парку на вул. Гординських вимерла уся риба. Про це стало відомо у середу, 31 березня, завяки скарзі львів'янки на Гарячій лінії міста.

"Чи є якась інформація, що сталося на Алтайських озерах? Візуально вся риба мертва", - написала Уляна Янович.

Як згодом повідомили в Управління екології та природних ресурсів департаменту містобудування ЛМР, для нормальної життєдіяльності риб, повинні бути сприятливі природні умови та хімічний склад води, найбільше значення має газовий режим водойм, тобто вміст різних розчинених у воді газів, в першу чергу кисню.

Також в Управлінні екології зазначили, що кисень у водойми надходить, як правило, з повітря, частину його вода отримує від водних рослин, котрі збагачують воду киснем шляхом фотосинтезу, однак у зимовий період по причині наявності товстого шару льоду, вкритого снігом, немає доступу повітря з атмосфери до води, світовий потік не проходить через сніговий покрив, але в зимовий період у водоймах посилюються процеси розкладу відмерлих рослин та організмів, на які витрачається кисень.

В Управлінні екології інформують, що наявність кисню в цей період значно зменшується і в деяких частинах водойм утворюються, так звані, мертві зони, в цей момент риба масово виходить із зимувальних ям в пошуках багатих на кисень джерел, якщо до того часу не настане відлига і в сковані кригою водойми не надійде вода, насичена киснем, риба може загинути.

Водночас в Управлінні екології повідомили, що ДП «Боднарівка» як відповідальний за утримання водойм у парку «Піскові озера» у зимовий період прорубувало ополонки, однак недостатньо хороший притік і витік води у згаданих водоймах, в процесі якого вода збагачується киснем призвів до загибелі риби.