2 lsnc 7Голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець та лісівники Івано-Франківської, Закарпатської, Чернівецької, Тернопільської областей відвідали державне підприємство «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» та ознайомились з сучасними технологіями для забезпечення лісокультурних робіт високоякісним насінням і садивним матеріалом.

Голова Держлісагентства Юрій Болоховець відзначив, що першочерговим завданнями лісівників завжди були і будуть лісовідновлення та лісорозведення, збільшення лісистості України. Про це повідомили у Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.186970630 828734531384690 8767227741387934675 n 1621348670 613x408.028125 3 0

Сьогоденні виклики природи, спричинені змінами клімату зумовлюють необхідність впровадження нових підходів у вирощуванні лісів та застосуванні новітніх технологій у лісокультурній справі.

Так, використовуючи досвід європейських колег, за підтримки Львівської обласної ради та Львівської обласної державної адміністрації лісівники Львівщини реалізовують проєкт з побудови сучасного лісорозсадницького комплексу. Лісорозсадницький комплекс для вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою побудований на базі технологій шведської компанії ВСС АВ – світового лідера в цій царині.2 lsnc modryna

На даний час повноцінний запуск проєкту на завершальній стадії.

Активно впроваджується метод вирощування сіянців із закритою кореневою системою, що дозволяє значно продовжити терміни садіння лісів. Річна продуктивність комплексу становитиме 3,5 млн. сіянців з закритою кореневою системою. Вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою сприятиме вирішенню питання заміни всихаючих ялинників у Карпатах та соснових насаджень у зоні Малого Полісся на корінні біологічно стійкі деревостани.

Також на підприємстві велика увага приділяється заготівлі та отриманні високоякісного насіння. Лісовий селекційно-насіннєвий центр працює з 2006 року, на базі якого успішно функціонує комплекс обладнання із переробки та зберігання лісового насіння. Державне підприємство «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр», вже протягом майже чотирнадцяти років забезпечує підприємства Львівської та сусідніх областей якісним насінням для вирощування сіянців і саджанців лісових порід. За період роботи цеху переробки перероблено 1,27 млн кг лісонасіннєвої сировини та отримано понад 52,8 тис. кг якісного насіння. З цього насіння можна виростити, з врахуванням схожості насіння, 2,1 млрд дерев.2 lsnc 2

Голова Держлісагентства з учасниками наради ознайомилися з роботою цеху переробки та висіву насіння. Тут зосереджено сушильну камеру, обладнання для очищення насіння, холодильні камери для зберігання насіння, насіннєва лабораторія та лінія висіву лісового насіння, яка включає в себе приймальний бункер об’ємом 6 м.куб., транспортери субстрату, міксер, штабелерозбірник для касет, установка наповнення касет субстратом та його ущільнення, насіннєвий лункоутворювач, два посівні модулі, лункоутворювач для пересадки сіянців, напівавтоматична лінія для висіву дуба та мульчувач.

Також Голова та лісівники з інших областей побували у теплицях та на полях дорощування де проростає насіння та дорощуються сіянці сосни, модрини, ялиці, ялини, дугласії, бука, дуба, а також ознайомилися з роботою цеху упаковки сіянців.