molokoУкраїнці помітили на полицях супермаркетів багато молочної продукції польського виробництва. Попри доставку із Польщі в Україну вона чомусь іноді виявляється дешевшою за нашу. Чому так?

Імпорт молочки росте

З початку 2021 року в Україну імпортували 88,6 тисяч тонн молокопродуктів. Це на 18% більше, ніж за такий самий період минулого року. Найбільшими імпортерами є Польща, Німеччина і Білорусія, передає Гречка.

Найбільше у частину серед ввезеної продукції складають сири, а також молоко і вершки.

Для європейських фірм це вигідно, адже вони отримують експортні субсидії при торгівлі з Україною.

Мова йде про дотації на гектар землі, де вирощені кормові культури для тварин. Маючи такі відшкодування від держави собівартість польського молока стає меншою.

За даними Інституту аграрної економіки, зараз ціни на молоко в Україні перевищують ціни низки країн ЄС. Так у Польщі вартість молока 32-33 євро за 100 кілограмів, у той час як в Україні у другій половині 2021 35-41 євро.

Чому молоко купують у селян дешево?

У той же час селяни скаржаться на низьку закупівельну ціну на молоко. Як так виходить?

Арсен Дідур, заступник голови «Спілки молочних підприємств України» пояснює, що це зумовлено низкою факторів, зокрема:

  • низькою якістю сировини,
  • дрібними партіями,
  • високими логістичними витратами по заготівлі сировини,
  • відсутністю у цінах ПДВ,
  • високим рівнем ризиків, пов’язаних з використанням сировини від селян

Через це сфера використання молочки від селян мала.

Обсяги молока від населення, що надходять на промислову переробку, кожного року скорочуються – через два-три роки частка молока від населення у загальних обсягах поставленого молока буде мізерною.

При цьому всьому, рівень цін на молоко від населення цього року зріс більш як на 30 % проти рівня минулого року.

А от молоко ґатунків екстра та вищий в Україні в дефіциті.

«Будь-який дефіцит штовхає ціни вгору, що й має місце нині в Україні. З червня ціни на молоко сировину ґатунку екстра зросли більш як на 10 %. На фоні цього відбулось зміцнення гривні. Як наслідок, ціна молоко-сировини екстра класу в Україні, виражена в євро, нині суттєво перевищує показники східноєвропейських країн», - каже експерт.

Чому так? По-перше, суттєвий вплив попиту – молокопереробні підприємства конкурують між собою за сировину, накручуючи ціни.

По-друге, рівень цін на корми. Оскільки ціни на основні компоненти кормів формує світовий ринок, то відповідно, в Україні світова ціна й на корми. Ціни на сировинних ринках зростають – це відповідним чином позначається на вартості кормів, а відповідно – й вартості молока.

Причому ситуація з кожним роком погіршується – виробництво молока щорічно знижується.

«Ще одним аспектом, на який варто звернути увагу – фактор державної підтримки. У європейських країнах частину витрат компенсує держава, тому виробники молока мають можливість поставити його дешевше на молокопереробку, маючи той же рівень рентабельності діяльності», - каже Дудур.

Тобто, наявна ситуація є наслідком цілого комплексу факторів.

Підробна «польська» молочка

Коли молочна продукція з Польщі перетинає кородон її вибірково перевіряють.

Наприклад, як писало BIZ.Today експерт молочної промисловості Максим Залізняк стверджує, що на частині польської продукції на етикетках є невідповідності та навіть відверта дезінформація.
А багато видів товарів фальсифікують прямо в Україні.

"Навіщо везти, якщо можна підробити тут. Колеги ловили підроблений польський сир. Очевидно, він із Польщі таким прийшов, на київських оптових ринках є ці зразки", - розповів виконавчий директор Спілки споживачів України Максим Несміянов.

Як змінити ситуацію?

Для споживача часом немає суттєвої різниці, а от по українських підприємцях це б’є суттєво.

«Спілки молочних підприємств України» наполягає, що варто запровадити компенсаційні механізми для українських виробників.

Виробникам молока могла б допомогти дотація аналогічна польській.

Без дієвої державної підтримки частині українських підприємств доведеться просто закритись, переконують у Спілці , а у 2022 країну чекатиме черговий стрибок цін.

Молокопереробники також чекають допомоги від держави.

«Необхідно стимулювати поставки молока на промислову переробку, працювати над зменшенням обсягів тіньового ринку молокопродуктів. Механізми підтримки відомі – це або спецрежим ПДВ для постачальників молока на промислову переробку, або бюджетні дотації за здані на молокопереробку обсяги молока», - каже Арсен Дідур.

Якби ПДВ на імпортні продукти було 20%,а на українські – 10% це б значно полегшило життя підприємцям.

«Це мало б бути по всьому ланцюжку виробництва: від виробника молока, переробника і до полиці магазину», - каже він.

Нову хвилю подорожчання української продукції спричинило і зростання ціни на газ, яка з жовтня зросла для підприємств з 11 до 38 гривень за кубометр. Таким чином зростає і собівартість продукції, і ціна на полицях магазину, у той час як купівельна спроможність українців не зросла.

Тому, на його думку, держава мала б переглянути ціни на енергоносії для молочників.