333333332Кримінальне право щодо кваліфікації дій винних осіб за матеріалами судової справи.

Як стало відомо, відтепер, викрадення дров посадовими особами лісових господарств визнається та кваліфікується як одержання хабара (неправомірної вигоди за ст. 368 КК України).

На підтвердження цьому у Єдиному державному реєстр судових рішень знаходимо вирок Мостиського районного суду Львівської області від 26.01.2024р. (справа №448/1136/23, провадження № 1-кп/448/51/24).

Як вбачається за матеріалами справи і вироку, майстер лісу (особа “К”) в період з 28.12.2022 р. до 08.05.2023 р. використовуючи службове становище здійснив безперешкодний відпуск деревини (52 м3 дров) з підконтрольної йому території підприємства (лісгоспу) покупцю (особі “Я”), за що звинувачений отримав від останнього неправомірну вигоду в сумі 46 тис. грн.

Тобто, майстер лісу здійснив відпуск деревини без офіційної оплати та відповідного документального оформлення, усвідомлюючи, що такий  продаж відбувається шляхом внесення коштів на банківський рахунок підприємства (лісгоспу).

Зі змісту вироку вбачається, що предметом злочину є дрова у кількості 52 м3 загальною вартістю 46 тис. грн., які були власністю підприємства (лісгоспу). Незаперечним фактом є те, що ці грошові кошти майстер лісу не вніс в касу підприємства, а привласнив. Проте, ці кошти - еквівалент відпущених покупцю дров, а не хабар, що міг бути отриманим від перешкоджання покупцю купівлі цих дров.

З огляду на обставини, що викладені у вироку, вкрадаються сумніви у правильності кваліфікації вищевказаних діянь, вчинених майстром лісу. Адже майстер лісу, будучи службовою особою, мав повне право відпустити дрова за кошти покупця і внести їх, як виручку, до каси лісгоспу. Виникає питання, чому так сталося, що виручка від купівлі-продажу дров кваліфікована правоохоронцями як хабар? Адже майстер лісу не вимагав хабара, а лише отримав оплату за дрова. Тобто, правоохоронці, які проводили досудове розслідування не взяли до уваги обставин справи або не мають відповідної кваліфікації у встановленні статті щодо кваліфікації злочину? Можливо, комусь хотілося, щоби саме такою була кваліфікація злочину, оскільки виявлення та розкриття подібних злочинів, вимагання неправомірної вигоди, (а саме за такою ознакою було порушено кримінальну справу та внесено відомості до ЄРДР на початковому етапі розслідування), має великий суспільний резонанс і позитивно впливає на статистичні показники правоохоронців, що, в свою чергу, має неабияке значення для матеріальних заохочень правоохоронців і для подальшого кар’єрного зросту маніпулянтів.

Користі від подібних дій, звісно, ні суспільству, ні державі мало? Оскільки, такий підхід до боротьби з корупцією не може позитивно впливати на результати цієї ж боротьби. Тому, того хто вкрав пачку цигарок в магазині (а це також злочин) позбавляють волі, а того, хто вкрав тютюнову фабрику проголошують успішним бізнесменом...

Прошу небайдужих громадян, а також фахівців в галузі права висловити свої міркування з приводу кваліфікації злочину в справі №448/1136/23, провадження №1-кп/448/51/24.

Деталі та хронологія цієї справи в наступних публікаціях.

З повагою Ігор Спокій, через чемність пана Славка...