lis dereva 35514Впродовж останніх років в Карпатському регіоні було зафіксовано понад 2 тис. порушень природоохоронного законодавства. При цьому сума штрафів склала менше 150 тис. грн, а сума збитків, завданих державі, складає майже 57 млн грн. Такі цифри озвучив Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак під час робочої наради під головуванням Президента України, яка відбулася 29 вересня на Івано-Франківщині, повідомляє Урядовий портал.

«Наведу кілька даних, які красномовно демонструють і стан ПЗФ, і стан сучасної екоінспекції. У Карпатському регіоні налічується понад 1,5 тисячі об’єктів, з яких - 114 загальнодержавного значення, і 11 підпорядковані Мінприроди. Так от, в період з 2014 по 2017 рік було зафіксовано 2 тисячі порушень природоохоронного законодавства. Штрафи склали майже 150 тис. грн. При цьому державі завдано збитків на майже 57 млн грн, з яких стягнуто на користь держави трохи більше 2 млн грн. Ці цифри є показовими. В них вся "ефективність" екоінспекції та стан ПЗФ в Карпатах», - сказав Остап Семерак.

При цьому Міністр зазначив, що не кращою є ситуація щодо стану водних об’єктів у регіоні.

«Близько 90% рекреаційних закладів вводиться в експлуатацію без очисних споруд. Нищення Карпатських лісів, масові неконтрольовані вирубки становлять постійну загрозу паводків. Але щороку у держбюджеті на боротьбу зі шкідливою дією вод передбачено лише 200 тисяч гривень. Звісно, цих коштів ні на що не вистачає», - резюмував Міністр.

Водночас Мінприроди спільно з Держводагентством провели успішні міжнародні переговори про залучення фінансування в рамках транскордонного співробітництва на 400 млн грн.

«Щоб отримати ці кошти, Україна має зробити внесок у розмірі 10% або 40 млн грн. У цій ситуації розраховуємо на розуміння та підтримку колег по Уряду», - сказав Остап Семерак.