26731654 1419776218150563 3281267636854567206 nДепутат Жовківської райради Ігор Муравський отримав відповідь від Державної екологічної інспекції у Львівській області на свій запит щодо незаконного спалювання гудронів. За словами укропівця, що вже кілька місяців невідомі особи за допомогою саморобної установки збирають та спалюють кислі гудрони з озера № 1, що поруч із Грибовицьким сміттєзвалищем. Про це повідомила прес-служба УКРОПу.

Займається цим ТОВ «Екоінвестгруп», яке зареєстроване та знаходиться на непідконтрольній Україні території – в місті Луганськ.

«У відповіді на мій запит Держекоінспекція у Львівській області визнала дії ТОВ «Екоінвестгруп» небезпечними і зазначила, що їй не надходили необхідні дозвільні документи від підприємства, яке зараз спалює гудрони у Грибовичах і продовжує отруювати мешканців Львівщини. Тому інспекція скеровує відповідне звернення поліцію і СБУ», - розповів Ігор Муравський.

Він зазначив, що досі тримає ситуацію під своїм контролем, а всі докази та факти передає поліції. Днями від знову навідався до горе-підприємців.

«На одному з озер поблизу Грибовицького сміттєзвалища працює плавуча баржа, невідомі особи, які там працюють при собі документів не мають. Кажуть, що фірма на якій вони працюють з Авдіївки, але гудрони везуть в Кривий ріг. Як відділяють сірчану кислоту від гудрону – не пояснюють. Мовляв, секрет фірми. Що роблять далі з гудроном - теж не кажуть. Переконують, що з місцевою владою все вирішили. Вкотре наголошую, що такий бізнес шкодить життю і здоровю не лише самих підприємців, а й жителям навколишніх сіл і міст, адже своїми випарами гудрони забруднюють повітря, ґрунт та воду. За моїми підрахунками, «підприємці» кожні два дні випалюють по фурі гудронів», - наголосив Муравський.

Нагадаємо, кислі гудрони – небезпечні відходи, що утворилися внаслідок переробки нафти і до 2016 року належали ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод». Загальний обсяг кислих гудронів складає понад 200 тис. тонн, площа накопичувачів із кислими гудронами – 6,8 га. Відходи захоронюються поблизу Грибовицького сміттєзвалища з 1960 року.

До накопичувачів кислих гудронів зливалися небезпечні гальванічні відходи промислових підприємств. Рідка фракція гудронів містить близько 70% сірчаної кислоти і є небезпечною та становить загрозу для громадян. Технології з переробки кислих гудронів в Україні відсутні.